Сплитането помага на чесъна (лука) да издържи по-дълго при съхранение и е по-естетически приятен вариант от хвърлянето на луковиците в мрежеста торба.
Луковиците чесън или лук се разпръскват на маса (плот) в мазе или друго подходящо помещение. Така остават за да изсъхнат на въздух за около две седмици.
Този процес на сушене е необходим, за да се отстрани малко влага от дръжките им, така че да не се развалят в последствие.
Важен момент за сплитането на плитки чесън и лук е, че ако изсъхнат твърде много, те ще бъдат твърде крехки за сплитане, така че трябва да се внимава.
Как да сплетем чесън или лука?
Ще ви трябват:
Глави чесън - 10-15 броя
Две малки въжета
Поставете три луковици лук с дълги дръжки и листа на маса, обърнати към вас. Прикрепете луковиците чесън (лук), като сгънете листата. Разстелете листата, направете три отделни части.
Добавете нова луковица от лявата страна и поставете листата ѝ в средната част. Започнете да сплитате листата така както се плете плитка, като започнете с тези от дясно към средата. Добавете нова луковица от дясната страна и поставете листата ѝ в средата.
Издърпайте листата от лявата страна към средата. Продължавайте да добавяте нови луковици от двете страни и оплетете чесъна (лука) плътно.
Завършете плитката и завържете с въжетата.
С вече сплетените полезни зеленчуци може да приготвите някоя вкусна лучена супа, чеснова разядка или бабината лучена манджа.
Коментари