Чесънът и лукът добавят необичаен вкус към нашите ястия, невероятен аромат и освен това имат и редица впечатляващи здравни бонуси. Но за съжаление и двата зеленчука, могат да предизвикат много лош дъх, известен още като халитоза, и особено ако се консумират пресни.
Защо се появява тази миризма? Причината – сяросъдържащи химически вещества, с които не е в състояние да се справи нито ментовата дъвка, нито четката за зъби. Сред тях например е алицин, който се освобождава, когато чесънът е изложен на въздух и се смачка. Или алил метил сулфид, който се появява при рязане на лука и чесъна, а след консумиране навлиза в кръвния поток и се отделя през белите дробове и порите.
Също така – цистеин сулфоксид, отговорен за неприятния дъх. Въпреки това силната и не много приятната миризма, не е причина да се откажем от всички ползи, които могат да окажат лукът и чесънът за здравето на организма - особено ако знаем как да се справим.
Вода или прясно мляко
Една или две чаши вода е чудесен начин да премахнете миризмата на лука и чесъна от езика си. Това стимулира производството на слюнка, което пък, от своя страна, ще помогне да се отървете, от причиняващите миризмата бактерии в устата.
Друга възможност е чаша прясно мляко. Учените казват, че млякото и млечните продукти имат способността да намаляват концентрацията на съдържащи сяра съединения в устата, а мазните млечни продукти го правят много пъти по-добре, от тези с ниско съдържание на мазнини.
Пълно почистване на устата кухина и зъбите
Бактериите, които допринасят лошия дъх, обикновено се откриват в зъбната плака и под линията на венците. Така че миенето на зъбите веднага след хранене – но със сигурност с четка, която може да достигне най-отдалечените ъгли, определено няма да е излишно. Освен това бактериите, които са се натрупали на езика, могат да станат причина за неприятния дъх. В такъв случай зъболекарите препоръчват да се използва четка със специален скрепер за езика. За да завършите почистването напълно, използвайте и зъбни конци.
Изплакнете устата си с разтвори
Разтвор за уста с ярък аромат - ментов или от дъбова кора, са в състояние да скрият миризмата на чесъна или лука при дишане. Имайте предвид, че някои проучвания показват за особената ефективност от използването на разтвор за изплакване, съдържащ хлорен диоксид, по отношение на отстраняването на плака, бактерии и хранителни частици.
Плодове, зеленчуци и билки
Използването на богати на вода храни веднага след хранене е чудесен начин да премахнем натрапчивата миризма на лук или чесън. Дори и да не се избавите от неприятната миризма, то поне ще я скриете. Най-доброто от всичко в този случай са пресните зеленчуци и плодове.
При едно от изследванията се оказа, че консумирането на зелена ябълка или няколко листа от маруля след хранене, съдържащо чесън или лук, значително намалява миризмата в устата.
Народната мъдрост често ни съветва да нарязване чесъна с куп магданоз – и има логика в това. Яркия аромат на магданоза (кориандър или мента) е способен да убие всичко, почиства небцето, където могат да се скрият бактерии, които предизвикват халитоза.
Ябълков оцет или зелен чай
Има данни, че една супена лъжица ябълков оцет, разтворен в чаша топла вода, изпита след хранене, също може да се справи с неприятния дъх. Преди да проверите този метод, препоръчително е да се посъветвате с вашия лекар – в случай че имате проблеми с киселините. В противен случай вие ще се отървете от миризмата на чесъна в устата си, но след това ще е нужно да посетите гастроентеролог.
Ето и по-добрият вариант – чаша зелен чай. Проучвания сочат, че зеленият чай може да елиминира миризми не по-малко от ментата, дъвка или маслени продукти с магданоз. Добавете към това и факта, че зеленият чай има допълнителни ползи за устната кухина: съдържащите се в него катехини, отстраняват плаката толкова ефективно, колкото и антисептичния разтвор за изплакване.
Ако миризмата на чесън и лук не ви пречи, препоръчваме да опитате някоя от нашит вкусни рецепти за:
- шкембе чорба;
- чеснова супа;
- или картофена салата с лук;
Коментари