Лукът и чесънът - два представителя на семейство Лукови, имат отхрачащо, антибиотично и противовъзпалително действие, поради което са идеално средство за облекчаване на кашлицата.
Причини за поява на кашлица
Кашлицата по своята същност е симптоматична реакция на имунната система при засичането на вируси и бактерии в дихателните пътища.
Този защитен механизъм се проявява като въздухът от белите дробове се изпуска рязко и по този начин тялото се освобождава от микробите и чуждите частици, увреждащи дихателните пътища.
Често кашлицата е придружена от отделяне на храчки, възпаление на гърлото и неприятни усещания в него. Очното раздразнение, главоболието и общото неразположение са също характерни съпътстващи оплаквания.
Те могат да бъдат облекчени с натурални средства като сред най-ефективните са лукът и чесънът.
Роля на лука в лечение на кашлица
Защо лукът е ефективен при кашлица
Този зеленчук е известен като важен източник на витамини, минерали и антиоксиданти. Усвоявайки ги, организмът засилва имунитета и започва по-усилено на пречиства тялото от токсини. Серните съединения в лука имат силни антибиотични и противовъзпалителни възможности. Това ги прави идеални за лечение на вирусни и бактериални инфекции.
Муколитичното и отхрачващото действие имат благоприятна роля при кашлица, а лукът е и натурален тоник за дихателната система, прочиства я и намалява възпалението.
Роля на чесъна при кашлица
Чесънът също се отличава с антибиотичното и отхрачващото си действие. Премахва микробите, предизвикващи кашлица. Противовъзпалителният му ефект, добавен към тези възможности, подпомага прочистването на белите дробове и намалява възпалението в дихателната система.
Чесънът е също мощно средство за засилване на имунитета, тъй като повишава производството на антитела, борещи се срещу вируси и бактерии.
Рецепта с чесън и лук срещу кашлица
Чесънът и лукът могат да се използват по всякакви начини при пристъпи на кашлица. Много приятен начин е под формата на топла напитка, която действа приятно на възпаленото гърло, а освен това няма странични ефекти.
За рецептата са нужни половин литър вода, или 2 чаши, половин глава лук и 2 глави чесън.
Водата се слага да заври в тенджера, а лукът и чесънът се нарязват на ситно и се добавят към врящата вода. Двата вида лук се готвят 3 минути, а после сместа се оставя да престои на стайна температура, докато стане годна за консумация. Течността се прецежда и изпива.
Консумира се по половин чаша, като се отпива на малки глътки, като е възможно най-топла. Започва се при първия признак на кашлица и признаци на задръстване на дихателните пътища.
Напитката се консумира 3-4 пъти на ден, в зависимост от тежестта на симптомите и представлява част от лечението, което трае до облекчаване на симптомите на кашлицата.
Виж също кои билки помагат при кашлица, пробвай този сироп с лукчета срещу кашлица или тези бабини илачи срещу досадната кашлица.
Коментари