Асафетида е интересна индийска подправка, позната още като храна на боговете, асант, миризлива смола и други. Тя има уникални вкусови и лечебни качества.
В индийската кулинарна традиция стрита на прах асафетида се влага в почти всички традиционни ястия. Често се предлага смесена с пшенично брашно. Подходяща е за вегетариански ястия, тъй като балансира вкуса на сладките, киселите и лютиви съставки в ястието.
Подправката представлява смола от корена на дивото тропическо растение Ferula asafoetida. Има типичен остър аромат, който изключително напомня този на лука и чесъна. Това я прави перфектен техен заместител в салати и ястия, най-вече за хора с чувствителни стомаси.
Пикантният привкус на подправката налага ограниченото и използване. Влага се в гарнитури, печени сандвичи, ордьоврите и горещите зеленчукови ястия. С нея се подправят баници, солени ястия, разядки, ориз и изобщо всичко със зеленчукова плънка.
Приемът на това индийско чудо действа благоприятно както на храносмилателната, така и на дихателната и нервната система. Тя е сред най-често използваните билки в източната система за лечение.
В миналото се асафетида се е давала на бременните, за подсилване на организма. Освен това е действала като опиум. Именно поради това днес не се използва с тези си предназначения.
Според народните лечители от Изтока всеки, който използва асафетида в хранителния си режим, става по-спокоен. Освен това ще подобри отношенията си с околните. Билката тушира стреса и изглажда бръчките.
В народната медицина асафетида се използва за туширане на спазми на гладката мускулатура, астма и бронхит. Често се използва като средство за изчистване на токсините.
Съставките в нея подсилват имунитета и помагат на тялото да се бори със състоянията на грип и настинка. Освен това изследванията показват, че асафетида подпомага осъществяването на връзката между двете мозъчни полукълба.
Коментари