Пресният лук притежава много от качествата на стария кромид-лук. Добре е да се употреби бързо, след като се откъсне от градината или купи от магазина. Най-крехки и бързо развалящи са перцата му. Ако изчакваме с приготвянето на пресния лук, трябва да положим грижи за съхранението първо на зелените пера.
Те се мият и третират с вода непосредствено преди да се употребят. Ако не спазим това, ще омекнат и ще се разкашкат. В никакъв случай не трябва да задушаваме и спаряваме лука, завивайки и съхранявайки го в найлонови торбички.
Замразен пресният лук е чудесно допълнение към всяко ястие и спомен за свежите пролетни салати през зимата. Първо трябва да го измием, а след това да го оставим да се изсуши. Не е нужно да го попиваме с кухненска хартия, престоявайки достатъчно време, той сам ще изпръхне от водата. Не обелваме и най-външните слоеве оперение на лука, защото те естествено го предпазват и ще го съхранят допълнително при замразяване.
Същото се отнася и за кореновата система. След като вече пресният лук е измит и се е изсушил, го нарязваме на възможно по едри части и го поставяме в найлонов плик - най-добре в такъв с цип. Стараем се зелените перца да не бъдат третирани и да останат цели. Може да ги сложим в отделна от бялата част на лука торбичка или в достатъчно дълъг плик.
Пресният чесън е изключително полезен зеленчук. Съдържа витамините В5, С, калций, цинк, желязо. Съхранява се на прохладно и тъмно място, в отворен клип или кутия, за да не се запари.
Скилидките могат да престоят и да имат свеж вид и пресен вкус повече от 8 седмици, ако останат неразделени в луковицата при съхранение, в противен случай пресният чесън се разваля до 10 дни.
При слагането му за замразяване се спазват същите правила като при пресния кромид-лук. Първо се измива добре и се оставя да престои, за да изсъхне. След това най-горните краища на перата могат да се отстранят или чесънът да се остави цял до частта от зеленото стъбло над луковица, от която перата започват да се разлистват.
Препоръчително е главичката на чесън да остане цяла, а скилидките в нея неразчупени. Така може да пристъпим към замразяване, като поставим пресният и обработен чесън в найлонов плик.
Някои предпочитат да съхранят само скилидките му, тогава те се разделят и по една малка скилидка се поставя във форма за лед с вода, а след това се замразят.
Най-простото правило при замразяването на пресния лук и чесън е те да бъдат сухи и да не се нарязват прекалено на дребно, така ще избегнем загубата на вкусовите им качества, а формата ще им се съхрани максимално близко до естествения вид.
Коментари