Зеленият лук с дългите си зелени, тръбовидни листа и недоразвита луковица, е от рода Allium. Вкусът му е по-малко интензивен от този на другите видове лук, което го прави подходящ за консумация както суров, така и варен, печен или на скара. Въпреки че е познат като пролетен зеленчук, зеленият лук се отглежда целогодишно.
Някои рецепти с включен зелен лук изискват разделяне на белите и зелените части на лука за различни цели. Бялата част има тенденция да е по-остра на вкус, така че като цяло е най-подходяща за готвене.
Междувременно зелените листа са по-меки на вкус, което ги прави прекрасна гарнитура или за свежи салати.
За да се насладите на вкуса на суровия лук, можете да го сервирате нарязан в салати, в салса или като гарнитура към меса, риба или други зеленчуци, както и в различни пролетни яхнии. Може да се включи в солени бисквити или в картофено пюре. В китайската кухня зеления лук често се комбинира с джинджифил и чесън като ароматна основа за много ястия.
Какво да сготвим със зелен лук?
- Палачинки със зелен лук - едно от любимите ястия на всички са палачинките, а палачинките с пресен лук стават още по-питателни и вкусни;
- Зелен лук като топинг към супата - листата на ситно нарязания пресен лук, поръсен върху супа, добавят привличащ вниманието цвят, както и пикантен вкус. Можете да използвате бялата част от този зелен лук заедно с другите съставки, с които приготвяте супата;
- Запържен ориз с пресен лук - пърженият ориз е приятен, но можете също да добавите в него наред с другите зеленчуци и зелен лук. Няма да сгрешите;
- Салати със зелен лук - добавете зелен лук към салатите, за да станат още по-вкусни;
- Салса - можете да превърнете зеления лук в салса с минимално количество други съставки като консервирани домати и щипка кайен (лют червен пипер);
- Сандвичи - добавете зелен лук в сандвичите си, за да обогатите техния вкус;
- Агнешко със зелен лук - класика;
- Зеленият лук е чудесен в дресинги и сосове;
- Дипове - този полезен зеленчук е фантастичен в рецептите за дип, за да добавите различен вкус. А какво по-добро за партита от апетитен дип от спанак и домашни гризини? Лесен за приготвяне и се сервира студен, идеален за потапяне на чипс, крекери и т.н.;
- Такос - друга лесна рецепта за зелен лук. Нарежете го и го поръсете върху такос! Можете също да ги добавите към салатата, която използвате в такосите.
Коментари