Гулията е наричана още земна ябълка, топинамбур или йерусалимски артишок. Тя е представител на семейство Сложноцветни, сред чиито много разпространени представители са още слънчоглед, маргаритката, лайка, бял равнец, еделвайс и други добре познати в България растителни видове.
Една купичка от този зеленчук съдържа едва 109 калории. Освен това е богата на фибри, инулин, тиамин, фосфор, калий и желязо. Изключително полезна е още поради ниското си съдържание на наситени мазнини, холестерол и натрий, както и ниският гликемичен индекс.
Гулията може да се консумира както сурова, така и варена, и печена. А предлаганите рецепти с нея са изключително много и радват със своето разнообразие и прекрасен вкус. Ето някои от тях:
Салата с гулия
Необходими продукти: 4 броя гулия, 1 морков, 1 малка ябълка, ½ връзка копър, 2 супени лъжици слънчогледови семки, половин лимон.
Начин на приготвяне: Корените гулия се измиват добре, след което се обелват и нарязват. Морковът се измива и почиства, след което се настъргва. Ябълката се обелва и настъргва или нарязва на малки кубчета по желание. Продуктите се смесват и заливат със изцедения сок от лимон.
Разбърква се добре, за да може лимоновият сок да стигне навсякъде. Той не позволява на настърганите ябълка, морков и гулия да потъмнеят. Салатата се подправя с ½ чаена лъжа сол, добавя се зехтин или олио и се разбърква. Преди сервиране салатата се поръсва със ситно нарязания копър и слънчогледовите семки.
Зеленчукови крокети
Необходими продукти: 150 г гулия, 400 г прясно мляко, 70 г грис, 2 яйца, 40 г галета, 1 лъжичка захар, 40 г масло, 150 г моркови, 200 г зеле, 200 г тиквички, сол, олио за пържене.
Начин на приготвяне: Почистените моркови и гулия се настъргват. Отгоре се заливат с горещо мляко, като постепенно се прибавят сол, маслото и захарта. Полученото се задушава под похлупак. Добавя се нарязаното зеле, обелените и нарязани на парченца тиквички и отново се задушава до омекване.
Когато това стане, се добавя и грисът при постоянно бъркане. Вари се 8-10 минути, след което сместа се сваля от огъня. Прибавят се жълтъците, разбърква се добре и се охлажда. От полученото се оформят крокетите, потапят се леко в разбитите белтъци, овалват се в галета и се изпържват добре от двете страни.
Коментари