Вече почти всяко домакинство разполага с микровълнова печка – уред, любим на домакините. Но освен за бързо затопляне и размразяване, в микровълновата печка може и да сготвим. Ето няколко идеи какво:
Филия, намазана с масло, парченце шунка, резен домат, кашкавал и чубрица, пусната за минута-две в микровълновата печка понякога може да замести пицата.
Друга идея е за печени цели картофи със сол и кашкавал. Измиват се няколко по-малки картофчета. Както са с обелките се поставят в чиния и се посоляват обилно със сол. Набоцкват се с вилица и се пекът за около десет минутки в микровълновата, като се обръщат и от двете страни. Когато се извадят, кожичките им се махат и се режат наполовина. Върху тях се слага кашкавал и се запича още малко.
![Гювече](/files/lib/220x165/glineno-guveche-bg.webp)
Гювече в микровълнова
В гювече се слага доматено пюре и натрошено сирене. Слага се за пет минути с капаче в микровълновата. Добавя се нарязан колбас, подправки на вкус и едно - две яйца. Набоцкват се с вилица. Запича се, но вече без капак. Може да се добавят сварени картофи и печена чушка.
![Броколи в микровълнова](/files/lib/220x165/broccoli-mushrooms.webp)
Броколи в микровълнова
Така полезните броколи могат да се сварят в микровълновата безпроблемно. Само трябва да им се добавят масло и подправки.
Яйца в микровълнова
За една порция: Пълни се порцеланова купа до половината с вода и две лъжици оцет. Пуска се за 2 мин. в микровълновата, на максимална мощност, като водата трябва да заври през това време. Купичката се вади и в нея се слагат три разбити яйца, за 5-6 мин. на мощност 50%. През това време се счукват 2-3 скилидки чесън. Към тях се добавят 3-4 лъж. кисело мляко и 60-70 гр. натрошено сирене. Поставят се в чинията за сервиране. В една чаша се смесва 1 лъж. масло или зехтин и щипка червен пипер (за да не се запържва маслото в тиган). Тя също трябва да се сложи за минута-две в микровълновата.
Яйцата се вадят и се поставят върху сиренето с чесъна и киселото мляко. Отгоре се заливат със сместа от чашката.
![Гъби в микровълнова](/files/lib/220x165/gabi-s-luk.webp)
Задушени гъби в микровълнова
Необходими продукти: 100 гр. гъби, лимонов сок, 200 гр. ориз, 30 гр. масло, подправки
Почистените и измити пресни гъби се напръскват с лимонов сок, слага се малко масло и се държат похлупени 2 минути при 600 Вт. Изсипват се на дъното на съда, добавя се оризът и се налива 2 ч.ч. (400 мл.) вода. Похлупва се и се държи 5 минути при 600 Вт. Превключва се на 180 Вт и се държи още 20 минути, без да се разбърква. Накрая се прибавят останалото масло и подправките.
![Кекс в микровълнова](/files/lib/220x165/keks-vav-forma2.webp)
Кекс в микровълнова
Необходими продукти: 125 гр. масло, 125 гр. брашно, 125 гр. захар, 100 гр. орехи, 1 с.л. (10 мл.) ром, 4 яйца, 1/2 пакетче бакпулвер, 150 гр. марципан, мазнина за формата, брашно за формата
В порцеланова купа се смесват размекнатото масло, брашното, захарта, 50 гр. смлени орехи, ромът, яйцата и бакпулверът. Разбърква се добре с миксер до получаването на гладко тесто. Слага се в намаслена и поръсена с брашно форма. Държи се 9 минути при 600 Вт. Оставя се да изстине малко и се обръща. Марципанът се разтопява за 1 и 1/2 минути при 600 Вт. Кексът се покрива с него. Гарнира се с цели орехови ядки.
Пълнени чушки в микровълнова
Необходими продукти: 2 бр. червени чушки, 2 бр. моркови, 80 гр. ориз, 10 бр. фъстъци, 1 с.л. розмарин, олио
Капачетата на чушките се режат и се почистват от семките. Измиват се и се подсушават. Морковите се обелват и се настъргват на едро. Смесват се със сварения ориз, нарязаните фъстъци, розмарина и олиото. Със сместа се пълнят чушките. Слагат се отрязаните капачета, похлупват се и се държат 5 минути при 600 Вт.
Готвенето в микровълнова печка е приятна и лесна задача, с която всеки може да се справи. Стига само да има желание и малко свободно време.
Коментари