Ще ви припомним една стара българска фраза, гласяща „ни риба, ни рак“. Защото сьомговата пъстърва всъщност не е нито сьомга, нито пъстърва, а гениално изобретение на група учени от бивша Югославия.
След дългогодишни научни опити те селектират хибрид между тези два вида риба и така се появява сьомговата пъстърва, която в наши дни се слави като една от най-вкусните риби.
За разлика от сьомгата, сьомговата пъстърва не е толкова мазна и за разлика от пъстървата, няма толкова много кости. Казано по друг начин-чудесна риба, с която можете да разнообразите менюто си.
Сьомговата пъстърва може да бъде приготвена по различни начини, като за предпочитане е изпечена сьомгова пъстърва на фурна, скара или грил тиган. По какъв начин ще я приготвите оставяме на вас, а ние ще се постараем да ви предложим някои подходящи гарнитури, с които можете да я поднесете на масата.
Ориз
Гарнитурите от ориз са истинска класика що касае гарнитурите към каквото и да е. А споменавайки го в съчетание с риба, то се замислете какво представлява сушито и по-конкретно маки, темаки и урамаки. Риба с ориз.

Тъй като предполагаме, че по-скоро ще печете сьомговата пъстърва, а няма да я приготвяте под формата на суши, то можете да я сервирате заедно с гарнитура от ориз със зеленчуци.
Гриловани зеленчуци
Ако разполагате с грил тиган можете по всяко едно време да приготвите гриловани зеленчуци, които да поднесете към сьомговата пъстърва - лук, тиквички, моркови, гъби, патладжан, домати и т.н. Все пак се насочете към такива зеленчуци, които са пресни спрямо сезона, в който ги приготвяте.
Грах
Не всеки обича грах и ще трябва да се съобразите с предпочитанията на хората, на които ще предлагате подобна гарнитура. Но задушеният в масло грах заедно с нарязан на кубчета морков и евентуално царевица е не само една цветна, но и наистина вкусна и подходяща за всякаква риба гарнитура.
Картофи

Класическа гарнитура за всякакъв вид риба е картофената салата, но спокойно можете да я замените с картофено пюре, пържени картофи, изпечени на фурна картофи или пък задушени картофи с копър и чесън. Последните са особено вкусни ако се приготвят с пресни картофки.
Боб и леща
Ако подобна комбинация ви се струва странна, то си спомнете, че салата Ропотамо се състои от риба и боб. Що касае лещата ви препоръчваме да се спрете на черната, защото тя е известна и като „белуга“ и доста наподобява чернен хайвер. Хем пасва чудесно на риба, хем има естетично издържан вид.
Прясна сезонна салата
Макар да не е толкова мазна като сьомгата, сьомговата пъстърва също спада към мазните риби. Към нея в никакъв случай не пасват салати с тежки сосове, като например майонезен, но пък една свежа зелена салата или просто нарязани и овкусени краставици и домати ще са прекрасна гарнитура към нея.
Паста или кус-кус

Когато говорим за паста не си представяйте паста тип Карбоната или Болонезе, нито пък онзи кус-кус, който сервираме на децата си за закуска с масло, сирене и захар. Става въпрос за съвсем натурална и ефирна паста и кус-кус, овкусени единствено със зехтин, босилек и евентуално чери-доматчета. Спокойно можете да прибавите към тях и рукола.
След като изредихме подходящите гарнитури за сьомгова пъстърва, ще ви напомним, че този вид риба се сервира с чаша добре охладено бяло вино или розе. Няма нищо общо с характерната за летните дни пържена цаца и бира. Ако поднесете печена сьомгова пъстърва заедно с бира, то най-много отново да си припомните фразата „ни риба, ни рак“.
Изпробвайте някои от тези вкусни гарнитури и ги поднесете към пържена сьомгова пъстърва или ароматна сьомгова пъстрърва по провансалски, за да получите перфектна комбинация.
Коментари