Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Подходящи гарнитури за сьомгова пъстърва

Подходящи гарнитури за сьомгова пъстърва

Сьомгова пъстърва

Ще ви припомним една стара българска фраза, гласяща „ни риба, ни рак“. Защото сьомговата пъстърва всъщност не е нито сьомга, нито пъстърва, а гениално изобретение на група учени от бивша Югославия.

След дългогодишни научни опити те селектират хибрид между тези два вида риба и така се появява сьомговата пъстърва, която в наши дни се слави като една от най-вкусните риби.

За разлика от сьомгата, сьомговата пъстърва не е толкова мазна и за разлика от пъстървата, няма толкова много кости. Казано по друг начин-чудесна риба, с която можете да разнообразите менюто си.

Сьомговата пъстърва може да бъде приготвена по различни начини, като за предпочитане е изпечена сьомгова пъстърва на фурна, скара или грил тиган. По какъв начин ще я приготвите оставяме на вас, а ние ще се постараем да ви предложим някои подходящи гарнитури, с които можете да я поднесете на масата.

Ориз

Гарнитурите от ориз са истинска класика що касае гарнитурите към каквото и да е. А споменавайки го в съчетание с риба, то се замислете какво представлява сушито и по-конкретно маки, темаки и урамаки. Риба с ориз.

Сьомгова пъстърва и ориз

Тъй като предполагаме, че по-скоро ще печете сьомговата пъстърва, а няма да я приготвяте под формата на суши, то можете да я сервирате заедно с гарнитура от ориз със зеленчуци.

Гриловани зеленчуци

Ако разполагате с грил тиган можете по всяко едно време да приготвите гриловани зеленчуци, които да поднесете към сьомговата пъстърва - лук, тиквички, моркови, гъби, патладжан, домати и т.н. Все пак се насочете към такива зеленчуци, които са пресни спрямо сезона, в който ги приготвяте.

Грах

Не всеки обича грах и ще трябва да се съобразите с предпочитанията на хората, на които ще предлагате подобна гарнитура. Но задушеният в масло грах заедно с нарязан на кубчета морков и евентуално царевица е не само една цветна, но и наистина вкусна и подходяща за всякаква риба гарнитура.

Картофи

Сьомгова пъстърва

Класическа гарнитура за всякакъв вид риба е картофената салата, но спокойно можете да я замените с картофено пюре, пържени картофи, изпечени на фурна картофи или пък задушени картофи с копър и чесън. Последните са особено вкусни ако се приготвят с пресни картофки.

Боб и леща

Ако подобна комбинация ви се струва странна, то си спомнете, че салата Ропотамо се състои от риба и боб. Що касае лещата ви препоръчваме да се спрете на черната, защото тя е известна и като „белуга“ и доста наподобява чернен хайвер. Хем пасва чудесно на риба, хем има естетично издържан вид.

Прясна сезонна салата

Макар да не е толкова мазна като сьомгата, сьомговата пъстърва също спада към мазните риби. Към нея в никакъв случай не пасват салати с тежки сосове, като например майонезен, но пък една свежа зелена салата или просто нарязани и овкусени краставици и домати ще са прекрасна гарнитура към нея.

Паста или кус-кус

Паста и сьомгова пъстърва

Когато говорим за паста не си представяйте паста тип Карбоната или Болонезе, нито пък онзи кус-кус, който сервираме на децата си за закуска с масло, сирене и захар. Става въпрос за съвсем натурална и ефирна паста и кус-кус, овкусени единствено със зехтин, босилек и евентуално чери-доматчета. Спокойно можете да прибавите към тях и рукола.

След като изредихме подходящите гарнитури за сьомгова пъстърва, ще ви напомним, че този вид риба се сервира с чаша добре охладено бяло вино или розе. Няма нищо общо с характерната за летните дни пържена цаца и бира. Ако поднесете печена сьомгова пъстърва заедно с бира, то най-много отново да си припомните фразата „ни риба, ни рак“.

Изпробвайте някои от тези вкусни гарнитури и ги поднесете към пържена сьомгова пъстърва или ароматна сьомгова пъстрърва по провансалски, за да получите перфектна комбинация.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest