Тиквичките са чудесен зеленчук, който има редица ползи за здравето и може да се приготви по най-различни начини. Високото съдържание на вода (95%) ги прави много нискокалорични зеленчуци (само 17 калории на 100 г).
Тиквичките не съдържат наситени мазнини или холестерол, богати са на витамин С, витамин А, фолиева киселина, магнезий, протеин и фибри. Освен това са мощен източник на калий - минерал, спомагащ за растежа на мускулите и поддържането на здрава нервна система.
Хранителните вещества в тиквичките насърчават здравето на костите и сърцето, подпомагат поддържането на здравословно телесно тегло и действат превантивно срещу рак.
Най-добрият вариант е да консумирате тиквичките в сурово състояние. Ето защо в тази статия ще ви дадем няколко идеи със сурови тиквички, които дълго ще останат за дълго в съзнанието ви след като веднъж ги опитате.
Паста от сурови тиквички със сос от авокадо и краставица
Необходими продукти за 1 порция:
За пастата: 1 голяма тиквичка; чери домати, нарязани; чушка халапеньо, тънко нарязана (по избор); рукола; кора от лимон
За соса: 1 средно по размер авокадо; 1 краставица, обелена и нарязана на ситно; няколко големи листа босилек (по избор); сок от 1 лимон; 2 скилидки чесън; 1/4 ч.л. черен пипер на вкус; сол на вкус
Начин на приготвяне:
1. Започнете с приготвянето на пастата. Нарежете всяка от тиквичките на тънки и дълги ленти.
2. След това поставете всички съставки за соса в блендер и смелете до получаването на кремообразна смес.
3. Изсипете готовия сос върху пастата. По желание сервирайте с домати, чушки халапеньо и рукола.
Рап със сурови тиквички и песто
Необходими продукти:
За раповете: 1-3 тиквички, тънко нарязани по дължина; 1 червена чушка, нарязана на ленти; 1 жълта чушка, нарязана на ленти; няколко малки моркова, нарязани на ленти; кориандър или босилек (по избор); черен пипер на вкус; клечки за зъби
За соса: 20 г босилек; 1 скилидка чесън; 2 с.л. тахан (по избор); 3 с.л. зехтин; хималайска сол, на вкус
Начин на приготвяне:
1. Сложете всички продукти за соса песто в блендер и ги смелете до получаването на желаната консистенция. Подправете по желание.
2. Наредете тиквичките върху твърда повърхност. Намажете всяка от тях с един слой от соса и прибавете нарязаните зеленчуци.
3. След това навийте всяка тиквичка и прикрепете с клечка за зъби в центъра. Отгоре поръсете рулцата от тиквички с черен пипер и сервирайте.
Да ви е вкусно!
Коментари