Усещането на уют при приготвяне на храната идва в момента, когато ароматът се разнася из кухнята по време на печенето. Това не е задължително, има случаи, в които десертът не се пече, но ухае не по-малко изкусително. А когато рецептата е лесна, лишена от съмненията дали ще се получи добре и след като е изпечено, тя наистина се превръща в любима. Такива са повечето рецепти за сурови сладки. Можем да кажем - лесни като детска игра. Ето някои от тях.
Сурови бонбони
Шоколадовите бонбони са любими не само на децата. Можем са си ги направим лесно и в домашни условия, с дъх на карамел и сушени плодове.
Необходими съставки:
- 200 грама фурми
- 50 грама натурален шоколад
- 1 супена лъжица натурално какао
- 4 супени лъжици фъстъчено масло
- ½ чаена чаша слени орехи
- 1 супена лъжица натурално какао за овалване
Приготвяне:
Фурмите се почистват от костилката и се слагат в кухненски робот заедно с фъстъченото масло, какаото и шоколада, разтопен на водна баня. Смила се за 1-2 минути до гъстота, подходяща за оформяне на бонбони.
В една купичка се слагат смлени ореховите ядки, а в друга-какао. От сместа се оформя топче, около 3 сантиметра в диаметър. Овалва се в орехите. Така се правят останалите бонбони, като някои се овалват в орехи, а други в какао, за да са разнообразни. Получават се около 25-27 здравословни бонбона, които се поставят в чиния за сервиране и се прибират в хладилник за половин час, за да се стегнат.
Скалички
Шоколадовите скалички, които някои наричат елхички, са много популярни сладки без печене, които се правят за по-малко от 30 минути.
Необходими продукти:
- 200 грама какаови чаени бисквити
- 100 грама лешници, орехи или бадеми, леко запечени
- 120 грама разтопено масло
- 2 супени лъжици пудра захар
- 3 супени лъжици натурално како
- 3 супени лъжици алкохол(уиски, бърбан, бейлис)
- 1 супена лъжица ванилов екстрат
За заливката:
- 50 грама шоколад
- 50 милилитра течна сметана
- Кокос за поръсване
Приготвяне:
Бисквитите се натрошават и смилат в блендер. Лешниците също се смилат в блендера, същото се прави с орехите или бадемите, ако се прави с тях. Добавят се останалите съставки за сладките и се объркват до получаване на еднородна маса.
С ръце се оформят конуси като скалички, и се прибират в хладилник за около половин час.
Сметаната се загрява и се добавя шоколадът, нарязан на ситно, бърка се до получаване на еднородна смес. С лъжичка се залива всяка скаличка и се поръсва с кокос. Държат се на хладно.
Други рецепти за лесни сладки, които да опитате са тези за кокосови бонбони и ядкови бонбони.
Коментари