Сигурно ви прави впечатление, че напоследък на мода са все по-засуканите десерти, които изискват не само много усилия от ваша страна, но и често са с такива съставки, с които не всяко домакинство разполага. Ето защо тук решихме да ви предложим идеи за лесни сладкиши, за които освен стандартните продукти, необходими за приготвянето на сладкиши, ще ви трябва и сладко от сини сливи.
Лесен, но позабравен сладкиш със сладко от сливи, който ще ви навее носталгия към отминалите времена.
Ретро сладкиш със сладко от сливи
Този сладкиш навремето често е бил приготвян от бабите ни и незнайно защо ние днес сме забравили за него.
За приготвянето му са ви необходими само 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. олио, 2 ч.ч. брашно, 3 яйца, 1 ч.л. бакпулвер и щипка канела. Естествено и сладко от сини сливи, като конкретно за тази рецепта, сладкото трябва да е от цели плодове, а не от нарязани. Просто естетически ретро сладкишът би изглеждал по-добре и с подчертан винтидж стил.
В подходяща купа смесете захарта, олиото и канелата и разбъркайте до постигането на хомогенна смес. Важно е, че по време на цялото приготовление на сладкиша не се изисква използването на миксер (все пак не всички от бабите ни са разполагали с подобен уред), а само на телена бъркалка или при липса на такава на най-обикновена вилица.
В друга купа пресейте брашното заедно с бакпулвера. Добавяйте от тази смес постепенно към първата при непрекъснато разбъркване. Към всичко това добавете и яйцата, но едно по едно. Отново разбъркайте. Ще получите тесто с доста висока плътност, което трябва да разстелете върху тава с поставена хартия за печене върху нея.
Подредете отгоре сливите и оставете сладкиша със сливи да се пече на предварително загрята на 180 градуса фурна до придобиването му на златист цвят. За да е с наистина подчертан винтидж стил, можете да го поръсите отгоре със захар.
Класически сладкиш от две части със сладко от сини сливи
Разбийте 3 яйца заедно с 1 ч.ч. захар с миксер. Добавете 1 ч.ч. олио. Разбъркайте. Към добавете 3 ч.ч. брашно, към което сте прибавили 1 пакетче бакпулвер и 1 щипка сода бикарбонат. Разбъркайте всичко отново, но с метална бъркалка до получаването на мазно и твърдо тесто.
Разделете го на 2 части. Едната половина (по-добре да е малко повече от другата) разстелете върху тавичка, която е покрита с хартия за печене. Отгоре разстелете малко сладко от сини сливи и около половин ч.ч. смлени орехови ядки.
Изсипете отгоре останалото тесто и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна до златисто. Отгоре поръсете с пудра захар. Това е!
Коментари