Да се храним здравословно и диетично не е сложно, но се появяват известни пречки. Едни от най-големите ни изкушения, що се отнася до храната, са десертите и е трудно да се откажем от тях. Вместо да предприемем подобна крачка, можем просто да се опитаме да си приготвяме някакви по-здравословни сладки изкушения.
Първото ни предложение е свързано с дребни сладки, които нямат нужда от никаква термична обработка. За да си ги приготвите у дома, пригответе си следните продукти:
Дребни сладки с кашу
Необходими продукти: 200 г орехи, 200 г кашу, 3 с.л. мед, 100 г фурми, 3 с.л. кокосово масло, 100 г сушени кайсии, 100 г сушени сливи, кокосови стърготини или орехи
Начин на приготвяне: първото, което трябва да направите, е да смелите в блендер или кухненски робот орехите и кашуто на ситно. Фурмите и сливите, както и кайсиите накиснете в във вода, отцедете върху кухненска хартия или салфетка, и махнете костилките им.

Нарязвате ги на ситни парчета и добавяте към фино смлените ядки. Разбъркайте и добавете меда и кокосовото масло. Целта е да се получи смес, с която можете да оформите топчета. След това ги овалвате в кокосови стърготини или орехови ядки, нарязани на ситно.
Следващото ни предложение са отново сладки, които можете да си приготвите със сусамов тахан. Приготвят се бързи и лесно и стават много вкусни. Ето и рецептата:
Сладки със сусамов тахан

Необходими продукти: сусамов тахан, кокосови стърготини, пшеничен зародиш, мед, ванилия или ромова есенция
Начин на приготвяне: Количеството на продуктите зависи от това колко сладки искате да направите. Слагате в купа кокосови стърготини и сусамов тахан и добавяте няколко лъжици мед за сладост. След това добавяте и пшеничния зародиш – целта е сместа да стане достатъчно твърда, за да можете да оформите топчета.
Всичко обърквате и прибавяте или ванилия или ромова есенция. Следва да оформите топките. След като са готови, можете да ги оваляте в кокосови стърготини, настърган шоколад или пък някакви накълцани на ситно ядки. Оставете в хладилник да се стегнат.
Последната рецепта съдържа моркови. Може да ви се стри странно предложение, но определено ще ви хареса щом го опитате.

Бонбони с моркови и пшеничени трици
Необходими продукти: 5 моркова, 6 с.л пшенични трици, подсладител, 1 бр. яйце и около 100–120 г извара
Начин на приготвяне: първо обелвате и настъргвате морковите на ситно, след което добавяте триците и подсладител. Разбърквате добре и слагате останалите продукти.
Омесвате сместа и започвате да оформяте топчета, след което ги нареждате върху домакинска хартия и ги печете на 180 градуса. Ако не искате топчета, оформете ги като бисквити.
Последното ни предложение не са сладки, а сладолед, но предвид настъпващото лято може би е подходящ. Нужни са ви няколко лъжици нискомаслено кисело мляко, 2 банана и 1 ½ ч.ч. ягоди.
Първо сложете бананите за ден във фризер – хубаво е да си купите много зрели плодове. Ягодите трябва да разбиете в кухненския робот заедно с млякото, след което да добавите бананите и внимателно да пасирате и след като се получи еднаква смес, може да разсипете и да сервирате.
Коментари