Бананите са вкусен и полезен плод, който макар и с не много малко калории, често се използва за приготвяне на диетични десерти.
Тяхната сладост успешно може да замени захарта в рецептите, лепкавата му текстура може да се използва вместо яйца за слепване на съставките, а съдържащите се фибри дори успешно могат да заменят брашното. Ако сте креативни, можете да измислите невероятно вкусни и здравословни десерти с банани.
Бананите могат да се добавят към различни кремове, палачинки, бисквитки и други печива, с тяхна помощ може да се приготви бананов сладолед, плодова салата, плънка или блат за бананова торта и каквото още се сетите.
Идеи за диетични десерти с банани
Сладки от извара и банан с оризово брашно
Съставки: извара нискомаслена - 180 г, банан - 1 бр., яйце - 1 бр., оризово брашно - 2 с.л., сол -1/3 ч.л., зехтин - 1 ч.ч., подсладител по желание
Начин на приготвяне: Намачкайте изварата с вилица. Добавете яйце, оризово брашно, сол, подсладител на вкус. Отново разтрийте всичко с вилица до хомогенна кремообразна маса (тесто). Нарежете банана на кръгчета - трябва да е узрял и сладък. Поръсете работната повърхност с оризово брашно. С помощта на голяма лъжица разпределете част от тестото в кръгче. Отгоре сложете резенче банан. Издърпвайте краищата на тестото нагоре, увийте банана в тестото и оформете с нож. Разпределете върху предварително загрят тиган, гответе на умерен огън без капак за 2-3 минути до златисто кафяво. Сервирайте горещо с парченца тъмен шоколад, сироп от горски плодове или кисело мляко.
Руло от лаваш с извара и банан
Съставки: банани - 2 бр., извара нискомаслена - 500 г, яйца - 2 бр., пълнозърнест лаваш - 180 г, еритритол - 60 г, заквасена сметана 10% - 1 с.л.
Начин на приготвяне: Смесете изварата, подсладителя, яйцата с блендер до гладкост. Трябва да получите маса, подобна на мека бебешка храна. Нарежете бананите на малки парчета. Добавете към сместа от извара, разбъркайте. Разстелете тази маса върху листа лаваш на равен слой, като оставите краищата, за да можете да навиете рулото. Огънете краищата и навийте. Внимателно преместете рулото в тава за печене. Намажете с нискомаслена заквасена сметана или яйчен жълтък. Сложете диетичния десерт във фурната, предварително загрята до 180 °C, за 20 минути. Охладете малко готовото руло, нарежете на порции.
Веган мус от кафе и банан с желатин
Съставки: зрели банани - 2 бр., кафе - 200 мл, желатин - 1 с.л.
Начин н приготвяне: В купата на блендера сложете два големи, леко почернели банана. Ако вашите са зеленикави, ще трябва да добавите някакъв подсладител. Налейте кафето - силно по ваш вкус. Смелете до максимална еднородност. Изсипете сместа в дълбока купа. Добавете желатин или агар-агар. Разбъркайте, оставете да набъбне за 10 минути. Разтворете желатина на водна баня, докато не останат зрънца. Ако използвате агар агар, оставете да заври. Охладената до стайна температура смес разбийте с миксер до пухкава смес за 8-10 минути. Разпределете муса в чаши или купички. Въздушните мехурчета, изравнете със силиконова шпатула. След 5-10 минути мусът е готов.
Шоколадово веган брауни с банани и авокадо
Съставки: авокадо - 1 бр., банани - 2 бр., черен диетичен шоколад - 160 г, орехи - 100 г, сода - 1/2 ч.л., бакпулвер -1/2 ч.л., пълнозърнесто брашно - 1/2 с.л.
Начин на приготвяне: Разтопете горчивия шоколад на водна баня или в микровълнова. Оставете малко да се охлади. Обелените банани се нарязват на произволни парчета. Почистете авокадото, нарежете го и го сложете в купата с банани. Пюрирайте с блендер. Към полученото пюре добавете разтопен шоколад, смлени с ядки, сода и бакпулвер, пълнозърнесто брашно. Смесете всички съставки заедно. Прехвърлете тестото в голяма силиконова форма за кекс или форма за мъфини. Печете в предварително загрята фурна на 175 градуса до готовност, около 25 минути. Готовността се проверява с дървена клечка. Не препичайте и не забравяйте, че диетичната торта трябва да е леко влажна. След като се охлади, залейте или намажете с остатъците от разтопения шоколад.
Бананов сладолед с горски плодове и сметана
Съставки: банани - 120 г, заквасена сметана 15% - 30 г, плодове - 50 г
Начин на приготвяне: Бананът се нарязва на тънки филийки с дебелина 5 мм. Поставете ги в чиния, покрита със стреч фолио, оставяйки малко разстояние една от друга. Сложете във фризера за 2-3 часа. Прехвърлете замразените банани в купата на блендера. Добавете нискомаслена заквасена сметана, малко пресни или замразени плодове. Вместо заквасена сметана можете да вземете мляко или сметана. Смелете до кремообразна текстура. За сервиране прехвърлете сладоледа в купички. По желание украсете с различни топинги, натрошени ядки или настърган черен шоколад.
Шоколадови бонбони с извара и банан
Съставки: извара диетична - 220 г, овесени трици - 30 г, банани - 100 г, горчив шоколад - 60 г, екстракт от ванилия - 5 г, шоколад за поръсване - 10 г
Начин на приготвяне: Смелете изварата с блендер или претрийте през сито, за да не се усещат зрънца. Добавете ванилов екстракт, разтопен черен шоколад, овесени трици към изварата. Разбъркайте старателно до гладкост. Получената маса се разделя на 10 равни части. Всяко от тях оформете малка питка, като в средата сложете резени банан. Внимателно скрийте пълнежа, оформете красива топка. Поставете бонбоните ги в хладилника за 20 минути. След това време оваляйте всяка топка в малки парченца шоколад. Връщаме десерта в хладилника за 3-4 часа, можете за една нощ, тогава вкусът на сладките ще бъде още по-богат.
Кекс в купа с банан
Съставки: оризово брашно - 3 с.л., какао на прах - 1 с.л., мляко 2% - 2 с.л., банан - 1 бр., яйце - 1 бр., бакпулвер - 1/2 ч.л.
Начин на приготвяне: Намачкайте един голям зрял банан с вилица до гладкост. Добавете яйцето, млякото към пюрето и разбъркайте добре. След това пресейте сухите съставки. Замесете тесто. Преместете тестото в купа. Както обикновено, не я пълнете до ръба, тъй като тестото ще се надигне забележимо по време на печене. Печете в микровълнова фурна на 800 вата за четири минути.
Надяваме сме да сме ви дали идеи за диетични десерти с банани, които да използвате и подобрите по свой вкус. А може би имате още по-добри идеи? Споделете ги с нас.
От наша страна ви съветваме да видите:
- Защо да ядем банани всеки ден;
Коментари