Наближи ли зимата всички се втурват за банани. Няма коледна трапеза, на която екзотичните плодове да не присъства. Бананите освен вкусни са и много полезни. Те са богати на калий, витамин В6, витамин А и фолиева киселина. Съдържат много нишесте и само един плод е достатъчен, за да засити чувството на глад.
Някои от нас предпочитат да хапват банани, когато не са напълно узрели и не са толкова сладки. Други харесват добре узрелите банани, а трети обичат банани с кафеви петънца по кората, които са много сладки.
Тези екзотични плодове се берат зелени и се оставят да доузреят в специални помещения, където се обработват с етилен. Това е газ, който спомага за зреенето на плодовете.
В много случаи зелените банани се обработват с етилен по време на транспортирането им към търговската мрежа.
В някои превозни средства има специални уреди, които отделят етилен и бананите стават годни за консумация в процеса на превозване.
Когато обаче попаднете на недостатъчно узрели банани, може да решите проблема само за една нощ. Необходимо е просто да сложите зеления плод в хартиен плик с добре узрял банан и да затворите плътно торбичката. Оставете на тъмно и топло място за една нощ и на сутринта ще имате сладък банан.
Без светлина плодовете узряват по-бързо, като в същото време зелените банани поемат от етилена, който се изпуска от узрелите и това ускорява процеса на готовност на плодовете.
Друг вариант е да поставите до бананите зрял домат или авокадо - естественият етилен от плодовете ще позволи по-бързото им узряване на бананите.
Коментари