Узряването на плодовете и зеленчуците се осъществява с помощта на етилен. Този газ е бил открит през 1912 година. Тъй като този газ се произвежда от самия плод, той няма нужда да доузрява върху дървото.
Узряването на откъснат плод дори може да е по-бързо от това на неоткъснат, тъй като при недостиг на влага се отделя повече етилен.
А ако между недоузрелите плодове или зеленчуци се сложи един узрял, доузряването на останалите ще стане още по-бързо. Това се дължи на отделянето на повече етилен от узрелия плод или зеленчук.
Плодовете и зеленчуците, които се събират с цел продажба, обикновено не са узрели. Те успяват да узреят по време на транспортирането им до мястото, където ще се продават.
В някои камиони има специални устройства, които отделят етилен в необходимите за узряването дози. Същият този етилен предизвиква гниенето на вече узрелите плодове и зеленчуци. Затова в някои складове за плодове и зеленчуци се поставят устройства, които отделят газ, блокиращ действието на етилена.
Ако искате твърдото авокадо бързо да узрее и да стане меко, поставете го в хартиена торбичка с една узряла ябълка или банан. След десетина часа авокадото ще е меко.
Доматите и бананите бързо узряват, ако ги сложите в хартиен пакет заедно с узрели банани. Без светлина плодовете и зеленчуците узряват по-бързо.
Когато поема етилена от узрелия плод, все още неузрелият плод узрява по-бързо. Действието се ускорява, ако е в хартиен плик, тъй като ограниченото пространство води до това, че неузрелият плод или зеленчук поема голямо количество етилен.
Найлоновите пликове не се препоръчват, тъй като водят до запарване и гниене.
Хартиеният плик, за разлика от найлоновия, пропуска достатъчно кислород за продължаване на процеса на узряване на плодовете и зеленчуците.
Продуктите, които отделят голямо количество етилен, са ябълките, пъпешите, бананите и доматите.
Коментари