Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да мием правилно плодове и зеленчуци

Как да мием правилно плодове и зеленчуци

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Как да мием правилно плодове и зеленчуци

Преди да измиете или накиснете храната, измийте ръцете си с антибактериален сапун. Не искате сапунът да докосва храната ви, но ръцете ви са покрити с множество бактерии, които лесно могат да се прехвърлят върху храната.

Не използвайте сапун, почистващ препарат, белина или други токсични химикали, за да измиете храната си. Те ще се наслоят върху повърхността.

Обмислете измиването на плодовете и зеленчуците с дестилирана вода или разтвор на оцет с вода в съотношение 1:3. За удобство може да го съхранявате в бутилка с пулверизатор. Ако използвате водата от кухненската мивка, оставете я да потече няколко минути и винаги използвайте студена вода.

Тъй като плодовете и зеленчуците са различни, всеки вид изисква да бъде измит по различен начин.

Плодове с дръжки – ябълки, круши, праскови. Понеже бактериите и мръсотията обикновено се натрупват откъм цвета и края на дръжката на плодовете, най-добре е да отрежете двата края на плода след измиването му.

Как да мием правилно плодове и зеленчуци

Плодове с кора – портокали, авокадо. Въпреки, че няма да ядете кората, измийте я и нежно я изтъркайте с четка. Бактериите се натрупват в процепите и могат да се пренесат върху чистите ви ръце или може би върху ножа, който използвате, откъдето да се прехвърлят върху ядивните части на плода.

Ягоди, малини, боровинки – измийте обилно със студена вода във форма за изцеждане.

Зелени зеленчуци с листа – накиснете ги за две минути във студена вода, а след това ги поставете във форма за цедене. Ако е необходимо, повторете. Дори ако опаковката твърди, че са предварително измити, играйте на сигурно и ги измийте още веднъж. За цели глави маруля, премахнете най-външните листа, преди да ги накиснете.

Кореноплодни зеленчуци – картофи, моркови. Накиснете за няколко минути. Дори ако възнамерявате да обелите кората, изчеткайте я под течаща вода. Възможно е ножът или белачката да прехвърли бактерии върху ядивните части.

Зеленчуци с множество процепи – броколи, карфиол. Накиснете за две минути преди да ги нарежете, след което ги изплакнете в цедка.

Зеленчуци с дебела кора – тиква и тиквички. Изчеткайте кората под течаща вода и изплакнете, преди да режете.

Гъби: въпреки наличието на специални четки за гъби, все пак е добре да ги изплакнете набързо със студена вода, след което да ги подсушите с хартиени кърпи. Премахнете плочките в шапката с вилица и отстранете стеблата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest