Всеки знае, че плодовете и зеленчуците са основният източник на редица витамини, минерали и хранителни вещества, поради което спомагат за поддържане на добро здраве и силна имунна система.
Плодовете и някои зеленчуци е най-добре да бъдат консумирани в суров вид, за да може до организма да достигнат съдържащите се в тях полезни вещества. Много често, обаче, заедно с полезните вещества поглъщаме и много вредни.
При отглеждането на плодовете и зеленчуците се използват химикали и пестициди. Те често са в замърсена околна среда, а когато биват изложени на пазара, върху тях попадат и други бактерии от самите щандове или от купувачите.
Затова, за да се предпазим от всички вредни вещества, които съдържат, е необходимо да измиваме правилно плодовете и зеленчуците си преди консумация. За наша радост съществуват определени правила, които ще ни помогнат да ги измиваме правилно. Ето как правилно да мием плодове и зеленчуци:
Плодовете с дръжки (ябълки, круши) съдържат най-голямо количество бактерии и мръсотия в основата на дръжките и около цвета. Затова, след като се измият добре със студена вода, е желателно двата края на плода да се отрежат.
Ягоди, малини, боровинки, къпини. Те също трябва да бъдат добре измити със студена вода, тъй като са източник на инфекцията echinococcsis - смъртоноста паразитна болест.
Плодовете и зеленчуците с кора (портокали, мандарини, тиква, тиквички) също трябва да бъдат старателно измити, а кората им изтъркана с четка, тъй като по нея има бактерии, които често попадат върху ръцете ни и съответно в устата ни поради неправилно измиване.
Бананите, подобно на плодовете с кора, е желателно да бъдат измивани с топла вода.
Кореноплодните зеленчуци (картофи, моркови) се накисват за няколко минути, след което кората им се изтърква с четка.
Зелените зеленчуци с кора се накисват за няколко минути в студена вода и след това се прецеждат. Процесът се повтаря 2-3 пъти. При марулята и зелето се премахват най-външните листа преди да бъдат измити.
Броколите и карфиолът се накисват за 2-3 минути, нарязват се и отново се изплакват.
Доматите и краставиците се измиват със студена вода, след което се поливат с вряща вода. Това са основните правила за измиването на плодове и зеленчуци, с които ще се предпазите от опасни зарази.
Коментари