Краставици

редакция:
AdminAdmin
Администратор
9484
Цели краставици
Метално кухненско ренде - четиристранно - 17 см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Метално кухненско ренде - четиристранно - 17 см
7.40 лв.

Краставиците са едни от най-старите зеленчукови видове, отглеждани в нашата страна. Краставицата е едногодишно растение, принадлежащо към семейство Тиквови. Съдържа семена и всъщност е плод, но поради леко горчивия си и кисел вкус е групирана към зеленчуците.

Краставиците са зеленчуците с най-голямо съдържание на вода. Видовете, които се култивират се делят според това дали са за ядене в прясно състояние или за мариноване. Краставиците, които се консумират пресни, са с цилиндрична форма и дължина от около 25 до 35 см.

Тяхната кора, която варира от зелен до бял цвят, може да бъде или гладка или на ивици в зависимост от сорта. Вътрешността на краставицата е много бледо зелена, плътна и хрупкава. Краставиците, които се отглеждат, за да бъдат мариновани са много по-малки по размер. Корнишоните са един от сортовете краставици, отглеждани за тази цел.

Краставиците произхождат от Южна Азия от преди 10 000 години. Ранните изследователи и туристи са пренесли тези зеленчуци в Индия и други части на Азия. Те са били много популярни в древните цивилизации на Египет, Гърция и Рим, които са ги използвали не само като храна, но също така и поради благоприятните им за кожата лечебни свойства.

Отглеждането на краставици в оранжерии е било въведено по времето на Луи XIV. Ранните колонизатори от своя страна са пренесли краставиците в Съединените щати. Мариноването на краставиците е започнало да се прави за първи път в древна Испания, след като този зеленчук е бил пренесен там от римските императори.

Корнишони

Състав на краставиците

Краставиците имат много ниска хранителна стойност. Около 95% от нейното съдържание е предимно вода, много малки количества пектин, целулоза и белтъчини.

Краставиците са много добър източник на витамин С и минералът молибден.

Те също са добър източник на витамин А, калий, манган, фолат, диетични фибри и магнезий, а и изключително важният минерал силициев двуокис. Интересен факт е, че съдържанието на желязо в около 100 г краставици е по-високо от това в гроздето и ягодите. 100 г краставица съдържат 13.52 калории, 0.72 гр. протеини и 99.28 гр. вода.

Избор и съхранение на краставици

Изборът на краставици се определя от това те да бъдат твърди, със заоблени ръбове, а цветът им да е от ярко до тъмно зелен. Трябва да се избягват тези краставици, които са жълти, завехнали или са сбръчкани при върховете. Тези зеленчуци е необходимо да се съхраняват в хладилник, където могат да се запазят свежи в продължение на няколко дни. Препоръчително е да се използват в рамките на един или два дни.

Краставиците, както и други крехки зеленчуци се третират понякога с восък, за да се защитят от наранявания по време на превоз, от което следва, че те задължително трябва да се белят преди консумиране.

Нарязани краставици

Краставици в кулинарията

Краставиците са едни от най-широко употребяваните продукти. Те влизат в състава на много салати - едни от най-известните български салати, а именно овчарска салата и шопска салата са приготвени с краставици. Краставиците се съчетават много добре с мляко, поради което от тях се приготвя млечна салата и небезизвестния таратор. Краставиците могат да се консумират и самостоятелно, подправени само с малко сол.

Малките краставици /корнишони/ се използват за консервиране, което ги превръща в едно от най-предпочитаните зимни мезета. Консервираните краставички се използват в някои ястия - най-вече пилешки, както и в някои ястия с кайма.

Сокът от краставици се използва при диетичното хранене, пие се неразреден или в комбинация със сок от други зеленчуци. Тъй като сокът от краставици няма много високи вкусови качества, много често той се използва само като добавка на различните зеленчукови коктейли.

Маска с краставици

Ползи от краставиците

Със сурови краставици, поставени върху кожата, можете да намалите намиращо се възпаление. Сокът от краставици може да намали киселините в стомаха, помага в борбата срещу гастрит и язва. Консумацията на краставици може да бъде от голяма полза при заболявания на зъбите и венците.

Вътрешната част на краставиците е съставена основно от вода, а също така съдържа и аскорбинова киселина (витамин С) и кофеинова киселина, които помагат да се успокоят раздразненията на кожата и намаляват отоците. Кората на краставиците е богата на фибри и съдържа редица полезни минерали, включително силициев двуокис, калий и магнезий.

Силициевият двуокис в краставиците е съществен компонент на съединителната тъкан, която включва мускули, сухожилия, връзки, хрущяли и кости. Сокът на краставиците често се препоръчва като източник на силициев двуокис за подобряване тена и здравето на кожата. Като се добави и високото съдържание на вода в него, сокът от краставица е естествено хидратиращо средство.

Краставиците се използват локално и за различни видове кожни проблеми, включително и отоци под очите и слънчеви изгаряния. Двете съединения, съдържащи се в краставиците - аскорбинова киселина и кофеинова киселина, предотвратяват задържането на вода. Краставиците помагат и при високо кръвно налягане.

Краставиците са отличен зеленчук за намаляване на излишните килограми и ускоряването на метаболизма. Те са с ниско съдържание на калории, благодарение на което са идеална храна за хората на диета. Големите количества фибри и вода в краставиците помагат за освобождаване от токсините и същевременно стимулират храносмилането.

Смята се, че краставиците помагат срещу опасни заболявания като диабет и лош холестерол. Сокът от краставиците съдържание хормон, за който се смята, че е силен помощник срещу развитието на диабет. Съдържащите се стероли в краставиците пък редуцират нивата на лошия холестерол.

Следващата полза от краставиците също въобще не е за подценяване. Зеленчукът има свойството да поддържа ставното здраве, като предпазва от подагра и намалява артритните болки. Това се дължи на съдържащия се силициев диоксид, който има свойството да заздравява съединителната тъкан. В комбинация със сок от моркови, краставиците могат да намалят ефективно нивата на пикочната киселина и да облекчат артрита и подаграта.

Краставиците могат да облекчават болките и неразположението при махмурлук. Високото количество витамин В и електролити възстановяват много от загубените вещества в резултат на злоупотребата с алкохол и така се намаляват гаденето и главоболието.

Ежедневната консумация на краставиците помага за рехидратирането на организма, което е особено важно в горещите летни месеци. Консумирайте ги под формата на таратор, в различни салати или просто така - ще се почувствате освежени и ободрени.

Краставиците имат отличното свойство да тонизират организма. Забравете за колата и кафето, които имат редица странични ефекти - заложете на резен краставица или на лековита вода с краставици и билки по желание. Ефектът е поразителен, кожата е озарена и то без никакви странични ефекти.

Вода от краставици

Приложения на краставиците

Освен че е свежа и диетична храна, краставицата е незаменим козметичен продукт. Тя е страхотно средство за избелване и омекотяване на кожата. Козметичните свойства на този зеленчук далеч надминават хранителните. Краставиците притежават овлажняващо и охлаждащо свойство.

Сокът от краставици присъства в редица продукти за разкрасяване на кожата. Сапунът от краставица се използва от хиляди жени, а лосионът след излагане на силен вятър е незаменим.

Най-честата употреба на краставиците в козметика към момента е в т.нар. краставично желе, което се ползва при загрубяла и твърде суха кожа.

Вреди от краставици

Много често младите майки бързат да отслабнат скоро след раждането и прибягват до консумацията на различни диетични храни, в това число краставици. Оказва се обаче, че това не е много добра идея, тъй като прекалената им консумация може да причини газове при майката и нежелано слабително действие при бебето.

Краставиците в прясна или консервирана форма не са полезни и за хора с висока киселинност на стомаха или пептична язва. Както и с другите полезни храни, така и с консумацията на краставици не бива да се прекалява, за да се избегнат нежелани реакции.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес