gotvach.bg»Статии»Зеленчуци
Зеленчуци

Зеленчуци

Зеленчуците с информация за тях и техния състав. Съхранение, избор и консумация на различните видове зеленчуци . Екзотични и тропически зеленчуци.
Черна ряпаЗеленчуциЧерна ряпа
24 Септ.
Кристина Черникова
ЧайотЗеленчуциЧайот
15 Септ.
Кристина Черникова
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
РуколаРукола
31 Август
Rosi Trifonova
Руколата е честа съставка в зеленчуковите салати. У нас се срещат широколистна и дребнолистна рукола. Руколата е богата на витамин А и С, както и на доста калий и желязо. Ползи от руколата
Бяла ряпаБяла ряпаБялата ряпа е изпитано средство срещу запек и лениви черва. Бялата ряпа се употребява много често при респираторни заболявания, понеже спомага за лесното отделяне на заседналия в дробовете жилав секрет. Бялата ряпа е силно ценена в китайската традиционна
БататБатат
24 Август
Rosi Trifonova
Бататът е вид сладък картоф. Бататът има висока хранителна стойност и нисък гликемичен индекс, което го прави подходящ за диабетици. Батат може да се приготви пържен, печен, сотиран.
Зелен лукЗелен лук
23 Август
1
Rosi Stoyanova
Зеленият лук е изключително добре познат, а благодарение на по-лекия си вкус намира широко приложение в българската кулинария. Зеленият лук не е подходящ за консумация от хора, които страдат от колит и гастрит
Червено цвеклоЧервено цвекло
20 Май
1
Rosi Trifonova
Червеното цвекло е важна съставка на пълноценното сезонно хранене. Червеното цвекло се хапва или варено, или печено и сурово. Състав, ползи и съхраняване на червено цвекло.
ЗелеЗеле
06 Април
1
Admin
Зелето има дълга история на употреба като храна и като лечебно средство. Видове зеле и лечебни свойства на зелето. Червеното зеле предпазва от Алцхаймер.
ЦелинаЦелина
05 Април
2
Admin
Целината има дълга история на употреба, първоначално като лекарство, а по-късно и като храна. Целината съдържа кумарини, които предотвратяват вредите на свободните радикали.
ПащърнакПащърнак
30 Март
3
Admin
Пащърнакът изглежда като светъл морков и е всъщност роднина на моркова, целината и корена на магданоза. Пащърнакът произхожда от Европа и Азия. Салати с пащърнак. Здравословни ползи от пащърнака.
ТикваТиква
29 Март
Rosi Trifonova
Тиквата (Cucurbita) спада към т. нар плодови зеленчуци. Тиквата притежава ценни диетични и вкусови качества. Тиквата е добър източник на минерали и витамини. Приложения на тиквата в кулинарията.
БаселаБаселаБасела е известно от векове и е основна съставка в много рецепти от азиатската кухня. Наричат басела още Малабарски спанак, лозов спанак, Цейлонски спанак. Лечебни свойства и приложения на басела
ЧилиЧили
04 Февр.
Rosi Trifonova
Чушките чили са лют сорт на целогодишната чушка, родом от Южна Америка. Чили е подправка, ценена от много кухни и най-вече индийската и мексиканската. Състав на чили и здравословни ползи от чили.
КартофиКартофи
03 Февр.
Admin
Картофите са полезна и здравословна храна. Картофите са богати на фибри и калий, помагат за намаляване на холестерола и понижаване на кръвното. Калории в картофи, ползи и съхранение.