gotvach.bg»Статии»Зеленчуци
Зеленчуци

Зеленчуци

Зеленчуците с информация за тях и техния състав. Съхранение, избор и консумация на различните видове зеленчуци . Екзотични и тропически зеленчуци.
ПащърнакПащърнак
30 Март
3
Admin
Пащърнакът изглежда като светъл морков и е всъщност роднина на моркова, целината и корена на магданоза. Пащърнакът произхожда от Европа и Азия. Салати с пащърнак. Здравословни ползи от пащърнака.
ТикваТиква
29 Март
Rosi Trifonova
Тиквата (Cucurbita) спада към т. нар плодови зеленчуци. Тиквата притежава ценни диетични и вкусови качества. Тиквата е добър източник на минерали и витамини. Приложения на тиквата в кулинарията.
БаселаБаселаБасела е известно от векове и е основна съставка в много рецепти от азиатската кухня. Наричат басела още Малабарски спанак, лозов спанак, Цейлонски спанак. Лечебни свойства и приложения на басела
ЧилиЧили
04 Февр.
Rosi Trifonova
Чушките чили са лют сорт на целогодишната чушка, родом от Южна Америка. Чили е подправка, ценена от много кухни и най-вече индийската и мексиканската. Състав на чили и здравословни ползи от чили.
КартофиКартофи
03 Февр.
Admin
Картофите са полезна и здравословна храна. Картофите са богати на фибри и калий, помагат за намаляване на холестерола и понижаване на кръвното. Калории в картофи, ползи и съхранение.
КарфиолКарфиол
02 Февр.
5
Admin
Карфиолът е кръстоцветен зеленчук от същото растително семейство като броколи, зеле и др. Ползи от карфиола и лечебни свойства на карфиола. Кулинарна употреба на карфиол.
КраставициКраставици
01 Февр.
Admin
Краставиците се използват локално и за различни видове кожни проблеми, включително и отоци под очите и слънчево изгаряне. Краставиците помагат и при високо кръвно налягане. Състав на краставици и ползи от краставиците.
ЛукЛук
01 Февр.
Admin
Лукът се класира в първата десетка зеленчуци, произвеждани по света. Лукът е богат на витимини С и Е, както и минерали.
ЧесънЧесън
26 Януари
Admin
Чесънът е едно от най-старите култивирани растения в света. Свойства и ползи от консумацията на чесън. Състав на чесъна, кулинарна употреба на чесън и здравословни ползи от чесъна.
МорковиМоркови
26 Януари
6
Admin
Информация за морковите, съхранение и ползи на морковите. Ползи, съдържание и употреба от морковите. Вижте за какво са полезни и как да ги използваме.
АспержиАспержи
02 Юли
Admin
Аспержите се консумират поради добрия им вкус и лечебни свойства вече 2000 години. Аспержите помагат в борбата с вродени дефекти. По време на бременността аспержите е добре да са допълнение към храната.
СпанакСпанак
21 Юни
Admin
Спанакът е популярен и заради високата си хранителна стойност. Защо да ядем спанак и как да го приготвяме. Отглеждане на спанак и видове спанак.