Приготвянето на скара е едно от най-любимите неща на българина. Сред традиционните ни кулинарни любимци място намират и вкусните гювечета. Съчетанието на тези два български специалитета води до невероятен и неустоим краен резултат на трапезата.
Хубавото при приготвянето на мешана скара в гювече е, че месото може да е предварително изпечено. По този начин приготвянето им е още по-бързо. Ето как да си ги направите:
Мешана скара в гювече
Необходими продукти: 5 свински пържоли, 300 г наденица, 300 г пилешко месо за шишчета, 200 г гъби 1/2 лимон, 1 глава лук, чубрица, черен пипер, сол на вкус, 2-3 люти чушки, 50 мл олио
Начин на приготвяне: Пържолите се изпичат на сух тиган за по 3 минути от всяка страна. Пилешкото месо се нанизва на шишчета. Изпича се като пържолите. Наденицата се нарязва на хапки и се запържва за 2 минути в 50 мл олио, което се запазва.
Месото заедно с лютивите пиперки се нарежда в гювеч. Отгоре се покриват с нарязаните на дребно гъби и лук. Поръсват се с черен пипер и чубрица. Отгоре се заливат с олиото от надениците и 2 и 1/2 ч.ч. вода. Посоляват се и се покриват с фолио за печене. Гювечето се слагат във фурната да се задуши. Сервира се гарнирано с резен лимон.
Празнична мешана скара в гювечета
Необходими продукти: 4 вратни пържоли, 4 кебапчета, 4 кюфтета, 200 г гъби печурки, 1 глава кромид лук, 1 морков, 1 зелена и 1 червена чушка, 4-5 домата, 1/2 ч.л. червен пипер, черен пипер, 1 ч.л. мед, щипка чубрица, шипка кимион, 2 с.л. олио
Начин на приготвяне: Пържолите, кебапчетата и кюфтета се изпичат на барбекюто. Доматите се бланшират за няколко секунди. Обелват се и се настъргват на ренде.
Лукът се нарязва на кръгчета и се претрива. Олиото се загрява в дълбок тиган. Лукът се запържва в него до златисто, след което се добавя и доматеният сос. Оставя се да ври на тих огън за 30 минути.
В друг тиган се загрява 1 с.л. олио. Добавят се гъбите, като само по-големите се разполовяват. Разбъркват се добре, докато се задушат. При необходимост се добавят 2-3 с.л. вода. Когато се задушат, се добавят морковът, нарязан на пръчици, и чушките, нарязани на кръгчета.
Задушените зеленчуци се добавят към доматения сос. Полученото се овкусява с пчелен мед, червен и черен пипер, чубрица и кимион.
Изпечените пържоли се нареждат в гювечета и се заливат с доматения сос със зеленчуците. Отгоре се слагат по едно кебапче и кюфте, след което се заливат с останалия доматен сос.
Гювечетата се затварят с капачетата. Слагат се в студена фурна и се пекат за 30 минути на 180 градуса.
Коментари