Зимата е ограничаваща и застопоряваща и има много лошия навик да ни оставя често и за дълго далече от много любими неща, места и хора.
И вероятно всеки ще се съгласи, че едно от малкотозимни удоволствия е Нейно величество храната. А десертите, разбира се, са удоволствието на всички удоволствия в нейния пълен с вкусове свят.
Зимата е царство и на затоплените и на горещо-студените десерти. Тя е времето на печените плодове, на кексовете и плодовите пайове, току-що извадени от фурната, тортите с топъл ганаш, крем брюле, еклери и още много домашно приготвени сладкиши, само при споменаването на които, устата се пълни с наслада.
Разбира се, в никакъв случай не трябва да забравяме палачинките, гофретите, кремовете и мусовете. За повече хармония със сезона, можем да си поиграем и с екзотичните и цитрусовите плодове, и разбира се с някои хубави рецепти, с които сме се запасили за мрачните студени дни. Защото кога, ако не през зимата, човек ще има повече време да подобри техниките си на готвене или да научи нови.
Зимата е идеално време за посвещаване на тортите. А тяхното многообразие е безкрайно - обикновени, с кисело мляко, с лимон, с шоколад, без глутен, с ябълки, с круши, с ананас, със стафиди, с портокал и т.н., и т.н. И още - торти на етажи, сладоледени торти или цветни торти - стават за цялата зима.
Кифличките и джинджифиловите хлебчета също са много на почит през студения сезон, особено по време на празници. Канелата, ванилията и портокалът могат да се използват в леки закуски или бисквитки.
Нуга, макарони и крем карамел също са идеални десерти като се започне от ноември чак до април.
Зимата е перфектният сезон и за десерти, ароматизирани с алкохол - ликьор или ром за палачинките и кекса, или пък вино за омекотяване на плодовете.
Пайовете, разбира се, са без алтернатива. Има много вкусни ябълки и круши през цялата зима, така че изобщо не се колебайте да опитате ябълков, многолистен, бадемов или всякакъв друг пай, който със сигурност ще провокира апетита ви за още.
Майсторите на шоколад пък виждат предимство в ниските температури, за да направят всички десерти, които обичат - шоколадови торти, шоколадов фондан, брауни, мусове, трюфели, ганаш… списъкът е безкраен.
И накрая - печените плодове! Ябълка, круша, а също ананас и манго. Те могат да се карамелизират на котлона и да бъдат перфектно допълнение към препечена филийка с масло например.
И понеже навън зимата вее и може вече да мечтаете за перфектния зимен десерт, ето някои интересни идеи:
Печени ябълки с маскарпоне
Това е десерт, който можете да приготвите наистина набързо. За него ще ви трябват не повече от 20 минути, а резултатът ще е истинска наслада за вкуса и апетита. Достатъчни са ви четири карамелизирани и омекнали ябълки, подсладен крем маскарпоне и хрупкав шамфъстък.
Торта с моркови и подправки
Морковената торта е чудесна компания на чая и кафето през есенно-зимния сезон. Ароматизирана, подправена с цитрусови кори и сушени плодове, тя е едновременно мека и хрупкава. Може да бъде подправена с топяща се глазура от прясно сирене.
Коментари