Сладкото от смокини е едно от най-вкусните сладка изобщо. Има много рецепти за приготвянето му, като всяка от тях е сполучлива и вкусна. Тук сме събрали три неустоими рецепти за сладко от смокини.
Сладко от смокини
Необходими продукти: 30 бр. узрели смокини, 1 кг захар, 3 ч.ч. вода, 1 ч.л. лимонена киселина
Начин на приготвяне: Смокините се измиват. Почистват се от дръжките и се измиват отново. Плодовете се слагат в подходяща тенджерка и се поливат с вода, колкото да ги покрие. Плодът се вади след около 5 минути.
Водата се отстранява, а смокините се вадят една по една върху кърпа или попивателна хартия, за да се подсушат. В подходяща тенджерка се кипват 3 ч.ч. вода и 1 кг захар. Оставя се да къкри 15 минути, като се разбърква от време на време. След това една по една започват да се добавят смокините.
Сладкото се оставя да къкри до достигане на необходимата гъстота. Отпенва се от време на време. Готово е, когато капната капка от него спре да се разлива. Готовото сладко се разлива в бурканчета.
Сладко от смокини с орехи
Необходими продукти: 2.5 кг дребни узрели смокини, 1 кг захар, 250 мл вода, 1 равна с.л. лимонена киселина, орехи (по желание)
Начин на приготвяне: Смокините се измиват и почистват от връхчетата с част от кората. Слагат се в дълбока и широка тенджера, заедно с половината от захарта. Така се оставят да престоят 4-5 часа.
Смокините се посипват с останалата захар и отново се оставят да престоят около 8 часа. След това се сипва и водата и се слага на котлона на средна степен. Когато заври, степента се намалява на минимум. Така се оставя да къкри около 2 часа.
След около час и половина изплувалите на повърхността смокини започват да падат на дъното на тенджерата. Проверява се внимателно, без да се бърка много, с дървена лъжица или шпатула. Смокините са готови, когато капка от сместа не се разлива на равна повърхност.
Тенджерата се сваля от котлона и се добавя лимотнозуто. Разбърква се внимателно. По желание се добавят и 4-5 цели орехови ядки. Сладкото от смокини се разлива горещо в бурканчета, запечатва се добре и се обръща, докато изстине напълно.
Сладко от смокини на фурна
Необходими продукти: 3 кг зрели смокини, 1.5 кг захар, 1 ч.ч. вода, 1 пълна ч.л. лимонтузу
Начин на приготвяне: Смокините се почистват от дръжките и се измиват добре. По-големите може да се разрежат наполовина. Слагат се в дълбока тенджера заедно със захарта. Оставят се да престоят една нощ, докато захарта се разтопи, а смокините пуснат сок.
Смокините заедно със сиропа от тенджерата се прехвърлят в дълбока тава за печене. Слагат се да се пекат за 1.5 часа на 180 градуса. По време на печенето сместа се разбърква внимателно. Три минути преди края се добавя лимонтузути и се разбърква.
Готовото сладко се насипва в сухи и затоплени бурканчета. Затварят се и се обръщат с капачките надолу. Оставят се за една нощ така, след което се прибират на сухо, тъмно и хладно място.
Да ви е сладко!
Коментари
а кога се слага водата в рецептата за сладко от смокини на фурна?