Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Лимонена киселина: Приложение в кулинарията и домакинството

Лимонена киселина: Приложение в кулинарията и домакинството

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
72
Лимонена киселина

Лимонената киселина е бяло кристално вещество с кисел вкус, лесно разтворима във вода.

Извлича се от цитрусовите плодове, главно от лимоните, в които тя е най концентрирана. На търговските опаковки тя е обозначена като Е330.

Използва се за ароматизиране и консервиране на домашни сокове, сладка и конфитюри, обогатява вкуса и стабилизира цветовете на плодовете.

Лимонената киселина е отлично средство за приготвянето на лимонада, студени чайове, сладоледи и сиропирани сладкиши. Използва се ефективно и като домашно почистващо средство.

Кристалите успешно ще премахнат наслоила се мръсотия по пластмаса, унищожават бактериите от домакинските почистващи гъби и не на последно място убива бактериите в мивката. С нея лесно ще почистите кухненския плот и дъската за рязане.

Е330

На влажна кърпа поръсете лимонена киселина и с нея изтъркайте замърсени повърхности в банята, след което изплакнете с вода.

Наред с всичките ползи от лимонената киселина, трябва да се внимава с нея.

Ако човек погълне високи дози от киселината може да настъпи изгаряне на хранопровода му, да причини повръщане и дразнене. В контакт с очите може да доведе до изгаряне и зрителни нарушения.

Съдържа се в много козметични продукти като шампоани, кремове и пасти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest