Натриевият бензоат, срещан на много етикети като Е211, е сред онези консерванти, които фигурират в списъка на разрешените добавки в Европа, но същевременно имат неблагоприятен ефект върху умственото развитие на децата, поради което се търси негов заместител. Докато такъв обаче бъде намерен, е добре да сте наясно какво представлява натриевият бензоат и какво приложение намира в кулинарията. Ето малко информация по този въпрос:
- Натриевият бензоат запазва продуктите свежи за по-дълго време, тъй като предпазва развитието на дрожди и бактерии;
- Натриевият бензоат цели спирането на ферментацията;
- Макар като повечето консерванти да се свързва единствено с негативните последствия, той има и много полезни свойства. Поради тази причина се използва дори и във фармацията, най-вече под формата на сироп за кашлица. Има антисептично и отхрачващо действие;
- Натриев бензоат можете да срещнете дори и в природата. Той се съдържа в боровинките, стафидите и др. под своята естествена форма;
- В кулинарията натриев бензоат се използва за най-различни цели. Среща се в месата, рибата, повечето сосове, майонези и мариновани продукти. Цели запазването им за по-дълго време пресни;
- Натриевият бензоат се използва често и за избистрянето на виното. Успешно се прилага също така при приготвянето на сладка, конфитюри и мармалади;
- Натриевият бензоат се разтваря във вода в пропорция 50 г натриев бензоат на 100 мл вода;
- В никакъв случай не купувайте и не консумирайте продукти, на които пише, че съдържат натриев бензоат и витамин С. Тази комбинация ги прави карценогенни;
- Опитайте се да ограничите приема на натриев бензоат на децата си. Няма доказани вредни действия върху хората на зряла възраст, стига дневният му прием да не надхвърля 5 мг натриев бензоат на 1 кг тегло. Поради тази причина в някои държави употребата му е забранена;
- Натриевият бензоат се използва масово в домашното консервиране. Среща се при приготвянето на редица туршии, кисели краставички, кисело зеле и др.
Коментари