Gotvach.bg»Статии»Консерванти и Е-та
Консерванти и Е-та

Консерванти и Е-та

Консервантите с информация за тях и тяхното приложение. Видове консерванти и Е-та . Вреда от консервантите.
КарминКонсерванти и Е-таКармин
29 Януари
Илияна Ангелова
Натриев бензоатКонсерванти и Е-таНатриев бензоат
18 Януари
Петьо Любомиров
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Монк (Плод)Монк (Плод)
19 Дек.
Ползите от плода монк не са никак малко. Самите плодовете монк, от който се произвежда натуралния подсладител, се използват от векове в китайската народна медицина. Монк в кулинарията
НеотамНеотам
22 Юли
Страдащите от диабет също вече могат да похапват любимите си десерти, замествайки захарта в тях с неотам, без това да оказва странични последствия върху здравето им.
ПодсладителиПодсладители
06 Юли
2
Подсладителите са изкуствени заместители на захарта. Има естествени и синтетични подсладители, последните от които не се усвояват от организма и носят вреди на здравето ни. Ползи и вреди от подсладителите.
Салицилова киселинаСалицилова киселина
23 Юни
Салициловата киселина е препарат, получен за пръв път от кората на бялата върба и листата на вечнозеленото растение гаултерия. Салициловата киселина принадлежи към група лекарства, наречени кератолитици.
КсилитолКсилитол
22 Юни
Ксилитолът е бял кристален прах, който има неуловим мирис и добре изразен сладък вкус, сравняващ се с този на захарта. Ксилитолът е един от най-разпространените заместители на захарта. Ползи от вреди от ксилитол.
Е252 - дефиниция, приложение и свойстваЕ252 - дефиниция, приложение и свойства
31 Май
Какво представлява Е252. За какво се използва калиев нитрат. Полезни и вредни свойства на Е252. Опасен ли е Е252?
Ябълчена киселинаЯбълчена киселина
24 Април
Ябълчената киселина представлява двуосновна органична киселина. Ябълчената киселина се използва в хранително-вкусовата промишленост под наименованието Е296. Източници на ябълчена киселина.
ИзомалтИзомалт
22 Април
Изомалтът представлява заместител на захарта. Изомалтът е продукт, който е извличан изцяло от захар от цвекло, чиито съставки се преработват по специален двустепенен метод. Употреба на изомал.
ЛимонтузуЛимонтузу
12 Април
4
Лимонтузуто е винена киселина за кулинарни цели, която се произвежда по синтетичен път. Лимонтузуто, както и оцетът имат способността да неутрализират нитратите. Ползи от лимонтузу.
ЗахаринЗахарин
07 Април
Захаринът е най-старият изкуствен подсладител, разработен през 19 век. Захарин има метален остатъчен привкус и често се смесва с цикламат. Захаринът е 300 пъти по-сладък от захарта.
АспартамАспартам
29 Март
1
Аспартамът е изкуствен подсладител, от групата на високоефективни подсладители. Състав и вреди от аспартама. Смята се, че аспартамът може да причини 92 болести.
Ацесулфам КАцесулфам К
29 Март
Ацесулфам К, познат като Е950, е изкуствен подсладител. Ацесулфам К е 200 пъти по-сладък от захарта. Ацесулфам К е нискокалоричен, но редица изследвания му приписват канцерогенни ефекти.
БутилоксианизолБутилоксианизол
29 Март
Един от често срещаните реагенти е бутилоксианизолът. Той е хранителна добавка, антиоксидант. Бутилоксианизол е използван в хранително-вкусовата промишленост за забавяне на окисляването на животински топени мазнини