Консерванти и Е-та

Консерванти и Е-та

Консервантите с информация за тях и тяхното приложение. Видове консерванти и Е-та. Вреда от консервантите.
НишадърКонсерванти и Е-таНишадър
18 Септ.
Кристина Черникова
Натриев бензоатКонсерванти и Е-таНатриев бензоат
15 Дек.
Кристина Черникова
ЕритритолЕритритолЕритритол /Erythritol или (CH2OHCHOH)2/е бял кристален захарен алкохол, който много прилича на кристалната захар. Еритритол се употребява като нейна алтернатива. Еритритолът на кристали може да се използва и за готвене у дома.
СорбитСорбитСорбитът се явява хранителна добавка, причисляваща се към стабилизаторите, които срещаме в някои хранителни стоки, предлагани в търговските вериги.
КсилитКсилитСъществуват мнения, че ксилитът е безвреден и дори полезен. Специалистите отбелязват, че приемът на ксилит понижава с цели 80 процента риска от кариес. Някои учени са на мнение, че Е 967 може да стане причина за повява на туморни образувания
НеотамНеотамСтрадащите от диабет също вече могат да похапват любимите си десерти, замествайки захарта в тях с неотам, без това да оказва странични последствия върху здравето им.
МонкМонкПолзите от монк не са никак малко. Самите плодовете, от който се произвежда натуралния подсладител, се използват от векове в китайската народна медицина.
ЛимонтузуЛимонтузу
29 Април
4
Rosi Trifonova
Лимонтузуто е винена киселина за кулинарни цели, която се произвежда по синтетичен път. По-рано лимонтузу се е получавало чрез дестилация на винени отпадъци. Лимонтузуто, както и оцетът имат способността да неутрализират нитратите
ЦикламатЦикламат
28 Април
Rosi Trifonova
Цикламатът (Е952) е синтетичен подсладител, заместител на захарта. Цикламатът е забранен в САЩ и Англия, защото може да причини рак. Още през 60-те години става ясно, че цикламат причинява рак на лабораторни мишки
ЗахаринЗахарин
05 Март
Rosi Trifonova
Захаринът е най-старият изкуствен подсладител, разработен през 19 век. Захарин има метален остатъчен привкус и често се смесва с цикламат. Захаринът е 300 пъти по-сладък от захарта.
АспартамАспартам
05 Март
1
Rosi Trifonova
Аспартамът е изкуствен подсладител, от групата на високоефективни подсладители. Състав и вреди от аспартама. Смята се, че аспартамът може да причини 92 болести.
ЖелатинЖелатин
28 Февр.
1
Rosi Trifonova
Желатинът е вещество с животински произход и представлява прост белтък. Желатин се използва за сладкиши, кремове, бульони и др. Желатинът помага при коксартроза, но не е препоръчителен при запек.
ПодсладителиПодсладители
27 Февр.
2
Rosi Trifonova
Подсладителите са изкуствени заместители на захарта. Има естествени и синтетични подсладители, последните от които не се усвояват от организма и носят вреди на здравето ни. Ползи и вреди от подсладителите.
Агар-агарАгар-агар
20 Февр.
3
Rosi Stoyanova
Агар агар или само агар представлява желиращ агент – полизарид, който се добива от няколко вида червени водорасли. Агар агар има силни желиращи свойства. Агар агар е познат и като Е406.