gotvach.bg»Статии»Консерванти и Е-та
Консерванти и Е-та

Консерванти и Е-та

Консервантите с информация за тях и тяхното приложение. Видове консерванти и Е-та . Вреда от консервантите.
Гума ГуарКонсерванти и Е-таГума Гуар
08 Март
Илияна Ангелова
ЖелатинЖелатин
03 Февр.
1
Rosi Trifonova
Желатинът е вещество с животински произход и представлява прост белтък. Желатин се използва за сладкиши, кремове, бульони и др. Желатинът помага при коксартроза, но не е препоръчителен при запек.
Амонячна СодаАмонячна Сода
03 Февр.
1
Rosi Stoyanova
Амонячната сода, позната още като амониев карбонат представлява розови, бели, сиви или безцветни кристали, които отделят добре изразен мирис на амоняк. Амонячната сода се получава по синтетичен път.
НишадърНишадърНишадър или амониев хлорид /NH4Cl/ в чистата си форма представлява бял кристален прах без мирис, с неприятен парлив, горчиво-солен вкус, леко хигроскопичен и лесно разтворим във вода.
Натриев бензоатНатриев бензоатВъпреки че производителите на храни разчитат доста на натриевия бензоат, учените разкриват и неговите отрицателни черти. Е211 се свързва не само с алергични реакции, но и с ракови заболявания.
Неохесперидин дихидрохалконНеохесперидин дихидрохалконНеохесперидин дихидрохалкон /Neohesperidin dihydrochalcone/ е съединение, извлечено от цитруси, което се ползва за подсладител. Учените все още изучават Неохесперидин дихидрохалкон. Подсладителят е известен и като цитроза, неохесперидин, NHDC
ЕритритолЕритритолЕритритол /Erythritol или (CH2OHCHOH)2/е бял кристален захарен алкохол, който много прилича на кристалната захар. Еритритол се употребява като нейна алтернатива. Еритритолът на кристали може да се използва и за готвене у дома.
СорбитСорбитСорбитът се явява хранителна добавка, причисляваща се към стабилизаторите, които срещаме в някои хранителни стоки, предлагани в търговските вериги.
КсилитКсилитСъществуват мнения, че ксилитът е безвреден и дори полезен. Специалистите отбелязват, че приемът на ксилит понижава с цели 80 процента риска от кариес. Някои учени са на мнение, че Е 967 може да стане причина за повява на туморни образувания
НеотамНеотамСтрадащите от диабет също вече могат да похапват любимите си десерти, замествайки захарта в тях с неотам, без това да оказва странични последствия върху здравето им.
МонкМонкПолзите от монк не са никак малко. Самите плодовете, от който се произвежда натуралния подсладител, се използват от векове в китайската народна медицина.
ЛимонтузуЛимонтузу
29 Април
4
Rosi Trifonova
Лимонтузуто е винена киселина за кулинарни цели, която се произвежда по синтетичен път. По-рано лимонтузу се е получавало чрез дестилация на винени отпадъци. Лимонтузуто, както и оцетът имат способността да неутрализират нитратите
ЦикламатЦикламат
28 Април
Rosi Trifonova
Цикламатът (Е952) е синтетичен подсладител, заместител на захарта. Цикламатът е забранен в САЩ и Англия, защото може да причини рак. Още през 60-те години става ясно, че цикламат причинява рак на лабораторни мишки