gotvach.bg»Статии»Консерванти и Е-та
Консерванти и Е-та

Консерванти и Е-та

Консервантите с информация за тях и тяхното приложение. Видове консерванти и Е-та . Вреда от консервантите.
НишадърКонсерванти и Е-таНишадър
18 Окт.
Кристина Черникова
СорбитКонсерванти и Е-таСорбит
08 Септ.
Кристина Черникова
ЕритритолКонсерванти и Е-таЕритритол
30 Август
Кристина Черникова
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Ксантанова гумаКсантанова гумаЗа първи път ксантанова гума е получена в САЩ в средата на ХХ век. Ксантанова гума - ползи, приложение и безопасност. Съвместимост на ксантановата гума с други добавки.
Гума ГуарГума ГуарЕ412 е добавката гума гуар. Гуаровата гума забавя кристализацията на леда и затова се използва при направата на сладолед, както и в десертни кремове. Как се добива гума гуар и вредна ли е?
Калиев Сорбат (Е202)Калиев Сорбат (Е202)Какво представлява калиевият сорбат с код Е202 и какво трябва да знаем за него? Когато използваме калиев сорбат или къде на опаковката на стоките, които потребяваме, го откриваме?
ЖелатинЖелатин
03 Февр.
1
Rosi Trifonova
Желатинът е вещество с животински произход и представлява прост белтък. Желатин се използва за сладкиши, кремове, бульони и др. Желатинът помага при коксартроза, но не е препоръчителен при запек.
Амонячна СодаАмонячна Сода
03 Февр.
1
Rosi Stoyanova
Амонячната сода, позната още като амониев карбонат представлява розови, бели, сиви или безцветни кристали, които отделят добре изразен мирис на амоняк. Амонячната сода се получава по синтетичен път.
Натриев бензоатНатриев бензоатВъпреки че производителите на храни разчитат доста на натриевия бензоат, учените разкриват и неговите отрицателни черти. Е211 се свързва не само с алергични реакции, но и с ракови заболявания.
Неохесперидин дихидрохалконНеохесперидин дихидрохалконНеохесперидин дихидрохалкон /Neohesperidin dihydrochalcone/ е съединение, извлечено от цитруси, което се ползва за подсладител. Учените все още изучават Неохесперидин дихидрохалкон. Подсладителят е известен и като цитроза, неохесперидин, NHDC
КсилитКсилитСъществуват мнения, че ксилитът е безвреден и дори полезен. Специалистите отбелязват, че приемът на ксилит понижава с цели 80 процента риска от кариес. Някои учени са на мнение, че Е 967 може да стане причина за повява на туморни образувания
НеотамНеотамСтрадащите от диабет също вече могат да похапват любимите си десерти, замествайки захарта в тях с неотам, без това да оказва странични последствия върху здравето им.
МонкМонкПолзите от монк не са никак малко. Самите плодовете, от който се произвежда натуралния подсладител, се използват от векове в китайската народна медицина.
ЛимонтузуЛимонтузу
29 Април
4
Rosi Trifonova
Лимонтузуто е винена киселина за кулинарни цели, която се произвежда по синтетичен път. По-рано лимонтузу се е получавало чрез дестилация на винени отпадъци. Лимонтузуто, както и оцетът имат способността да неутрализират нитратите
ЦикламатЦикламат
28 Април
Rosi Trifonova
Цикламатът (Е952) е синтетичен подсладител, заместител на захарта. Цикламатът е забранен в САЩ и Англия, защото може да причини рак. Още през 60-те години става ясно, че цикламат причинява рак на лабораторни мишки