gotvach.bg»Статии»Консерванти и Е-та
Консерванти и Е-та

Консерванти и Е-та

Консервантите с информация за тях и тяхното приложение. Видове консерванти и Е-та . Вреда от консервантите.
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
ЗахаринЗахарин
07 Април
Rosi Trifonova
Захаринът е най-старият изкуствен подсладител, разработен през 19 век. Захарин има метален остатъчен привкус и често се смесва с цикламат. Захаринът е 300 пъти по-сладък от захарта.
АспартамАспартам
29 Март
1
Rosi Trifonova
Аспартамът е изкуствен подсладител, от групата на високоефективни подсладители. Състав и вреди от аспартама. Смята се, че аспартамът може да причини 92 болести.
Ацесулфам КАцесулфам К
29 Март
Rosi Stoyanova
Ацесулфам К, познат като Е950, е изкуствен подсладител. Ацесулфам К е 200 пъти по-сладък от захарта. Ацесулфам К е нискокалоричен, но редица изследвания му приписват канцерогенни ефекти.
БутилоксианизолБутилоксианизолЕдин от често срещаните реагенти е бутилоксианизолът. Той е хранителна добавка, антиоксидант. Бутилоксианизол е използван в хранително-вкусовата промишленост за забавяне на окисляването на животински топени мазнини
ЦикламатЦикламат
17 Март
Rosi Trifonova
Цикламатът (Е952) е синтетичен подсладител, заместител на захарта. Цикламатът е забранен в САЩ и Англия, защото може да причини рак. Още през 60-те години става ясно, че цикламат причинява рак на лабораторни мишки
Пропил галатПропил галатВ етикетите често срещаме изписано като хранителна добавка Е310 - антиоксидант, регулиращ киселинността, известен като пропил галат. Има научни предположения, че пропил галатът има вина за злокачествени тумори
Стеаринова киселина (Октадеканова)Стеаринова киселина (Октадеканова)Стеариновата киселина е позната и с името октадеканова. Какво представлява тази съставка и кое я правили приложима в толкова разнопосочни области на бита? Същност, структура и получаване на стеаринова киселина
СорбитолСорбитолСорбитолът се явява хранителна добавка, причисляваща се към стабилизаторите. Срещаме сорбитол в доста сладкарски изделия и хранителни стоки, предлагани в търговските вериги.
НишадърНишадърНишадър или амониев хлорид /NH4Cl/ в чистата си форма представлява бял кристален прах без мирис и с неприятен парлив, горчиво-солен вкус. Ползи от нишадър. Народна медицина с нишадър
ЕритритолЕритритолЕритритол /Erythritol или (CH2OHCHOH)2/е бял кристален захарен алкохол, който много прилича на кристалната захар. Еритритол се употребява като нейна алтернатива. Еритритолът на кристали може да се използва и за готвене у дома.
Ксантанова гумаКсантанова гумаЗа първи път ксантанова гума е получена в САЩ в средата на ХХ век. Ксантанова гума - ползи, приложение и безопасност. Съвместимост на ксантановата гума с други добавки.
Гума ГуарГума ГуарЕ412 е добавката гума гуар. Гуаровата гума забавя кристализацията на леда и затова се използва при направата на сладолед, както и в десертни кремове. Как се добива гума гуар и вредна ли е?