Натриев бензоат
Консерванти и Е-та

Натриев бензоат

1

Въпреки че производителите на храни разчитат доста на натриевия бензоат, учените разкриват и неговите отрицателни черти. Е211 се свързва не само с алергични реакции, но и с ракови заболявания.

1

Консерванти и Е-та

Консервантите с информация за тях и тяхното приложение. Видове консерванти и Е-та. Вреда от консервантите.
Консерванти - Неохесперидин дихидрохалконКонсерванти и Е-та

Неохесперидин дихидрохалкон

16.03.2015

Неохесперидин дихидрохалкон /Neohesperidin dihydrochalcone/ е съединение, извлечено от цитруси, което се ползва за подсладител. Учените все още изучават Неохесперидин дихидрохалкон. Подсладителят е известен и като цитроза, неохесперидин, NHDC

Консерванти - ЕритритолКонсерванти и Е-та

Еритритол

16.03.2015

Еритритол /Erythritol или (CH2OHCHOH)2/е бял кристален захарен алкохол, който много прилича на кристалната захар. Еритритол се употребява като нейна алтернатива. Еритритолът на кристали може да се използва и за готвене у дома.

Консерванти - СорбитКонсерванти и Е-та

Сорбит

09.03.2015

Сорбитът се явява хранителна добавка, причисляваща се към стабилизаторите, които срещаме в някои хранителни стоки, предлагани в търговските вериги.

Консерванти - КсилитКонсерванти и Е-та

Ксилит

08.03.2015

Съществуват мнения, че ксилитът е безвреден и дори полезен. Специалистите отбелязват, че приемът на ксилит понижава с цели 80 процента риска от кариес. Някои учени са на мнение, че Е 967 може да стане причина за повява на туморни образувания

Консерванти - НеотамКонсерванти и Е-та

Неотам

01.11.2014

Страдащите от диабет също вече могат да похапват любимите си десерти, замествайки захарта в тях с неотам, без това да оказва странични последствия върху здравето им.

Консерванти - МонкКонсерванти и Е-та

Монк

03.07.2014

Ползите от монк не са никак малко. Самите плодовете, от който се произвежда натуралния подсладител, се използват от векове в китайската народна медицина.

Консерванти - ЛимонтузуКонсерванти и Е-та

Лимонтузу

29.04.2014

Лимонтузуто е винена киселина за кулинарни цели, която се произвежда по синтетичен път. По-рано лимонтузу се е получавало чрез дестилация на винени отпадъци. Лимонтузуто, както и оцетът имат способността да неутрализират нитратите

Консерванти - ЦикламатКонсерванти и Е-та

Цикламат

28.04.2014

Цикламатът (Е952) е синтетичен подсладител, заместител на захарта. Цикламатът е забранен в САЩ и Англия, защото може да причини рак. Още през 60-те години става ясно, че цикламат причинява рак на лабораторни мишки

Консерванти - ЗахаринКонсерванти и Е-та

Захарин

05.03.2014

Захаринът е най-старият изкуствен подсладител, разработен през 19 век. Захарин има метален остатъчен привкус и често се смесва с цикламат. Захаринът е 300 пъти по-сладък от захарта.

Консерванти - АспартамКонсерванти и Е-та

Аспартам

05.03.2014

Аспартамът е изкуствен подсладител, от групата на високоефективни подсладители. Състав и вреди от аспартама. Смята се, че аспартамът може да причини 92 болести.

Консерванти - ЖелатинКонсерванти и Е-та

Желатин

28.02.2014

Желатинът е вещество с животински произход и представлява прост белтък. Желатин се използва за сладкиши, кремове, бульони и др. Желатинът помага при коксартроза, но не е препоръчителен при запек.