Консерванти и Е-та

Консервантите с информация за тях и тяхното приложение. Видове консерванти и Е-та. Вреда от консервантите.
Сорбит
Сорбитът се явява хранителна добавка, причисляваща се към стабилизаторите, които срещаме в някои хранителни стоки, предлагани в търговските вериги.
Ксилит
Съществуват мнения, че ксилитът е безвреден и дори полезен. Специалистите отбелязват, че приемът на ксилит понижава с цели 80 процента риска от кариес. ...
Неотам
Страдащите от диабет също вече могат да похапват любимите си десерти, замествайки захарта в тях с неотам, без това да оказва странични последствия върху ...
Монк
Ползите от монк не са никак малко. Самите плодовете, от който се произвежда натуралния подсладител, се използват от векове в китайската народна медицина.
Лимонтузу
Лимонтузуто е винена киселина за кулинарни цели, която се произвежда по синтетичен път. По-рано лимонтузу се е получавало чрез дестилация на винени ...
Цикламат
Цикламатът (Е952) е синтетичен подсладител, заместител на захарта. Цикламатът е забранен в САЩ и Англия, защото може да причини рак. Още през 60-те години ...
Захарин
Захаринът е най-старият изкуствен подсладител, разработен през 19 век. Захарин има метален остатъчен привкус и често се смесва с цикламат. Захаринът е 300 ...
Аспартам
Аспартамът е изкуствен подсладител, от групата на високоефективни подсладители. Състав и вреди от аспартама. Смята се, че аспартамът може да причини 92 ...
Желатин
Желатинът е вещество с животински произход и представлява прост белтък. Желатин се използва за сладкиши, кремове, бульони и др. Желатинът помага при ...
Подсладители
Подсладителите са изкуствени заместители на захарта. Има естествени и синтетични подсладители, последните от които не се усвояват от организма и носят вреди ...