Консерванти и Е-та

Консерванти и Е-та

Консервантите с информация за тях и тяхното приложение. Видове консерванти и Е-та. Вреда от консервантите.
НишадърКонсерванти и Е-таНишадър
18 Септ.
Кристина Черникова
Натриев бензоатКонсерванти и Е-таНатриев бензоат
15 Дек.
Кристина Черникова
Еритритол
Еритритол
Еритритол /Erythritol или (CH2OHCHOH)2/е бял кристален захарен алкохол, който много прилича на кристалната захар. Еритритол се употребява като нейна ...
Сорбит
Сорбит
Сорбитът се явява хранителна добавка, причисляваща се към стабилизаторите, които срещаме в някои хранителни стоки, предлагани в търговските вериги.
Ксилит
Ксилит
Съществуват мнения, че ксилитът е безвреден и дори полезен. Специалистите отбелязват, че приемът на ксилит понижава с цели 80 процента риска от кариес. ...
Неотам
Неотам
Страдащите от диабет също вече могат да похапват любимите си десерти, замествайки захарта в тях с неотам, без това да оказва странични последствия върху ...
Монк
Монк
Ползите от монк не са никак малко. Самите плодовете, от който се произвежда натуралния подсладител, се използват от векове в китайската народна медицина.
Лимонтузу
Лимонтузу
Лимонтузуто е винена киселина за кулинарни цели, която се произвежда по синтетичен път. По-рано лимонтузу се е получавало чрез дестилация на винени ...
Цикламат
Цикламат
Цикламатът (Е952) е синтетичен подсладител, заместител на захарта. Цикламатът е забранен в САЩ и Англия, защото може да причини рак. Още през 60-те години ...
Захарин
Захарин
Захаринът е най-старият изкуствен подсладител, разработен през 19 век. Захарин има метален остатъчен привкус и често се смесва с цикламат. Захаринът е 300 ...
Аспартам
Аспартам
Аспартамът е изкуствен подсладител, от групата на високоефективни подсладители. Състав и вреди от аспартама. Смята се, че аспартамът може да причини 92 ...
Желатин
Желатин
Желатинът е вещество с животински произход и представлява прост белтък. Желатин се използва за сладкиши, кремове, бульони и др. Желатинът помага при ...
Подсладители
Подсладители
Подсладителите са изкуствени заместители на захарта. Има естествени и синтетични подсладители, последните от които не се усвояват от организма и носят вреди ...
Агар-агар
Агар-агар
Агар агар или само агар представлява желиращ агент – полизарид, който се добива от няколко вида червени водорасли. Агар агар има силни желиращи свойства. ...