Gotvach.bg»Статии»Консерванти и Е-та
Консерванти и Е-та

Консерванти и Е-та

Консервантите с информация за тях и тяхното приложение. Видове консерванти и Е-та . Вреда от консервантите.
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Натриев бензоат - същност, употреба и вредиНатриев бензоат - същност, употреба и вреди
18 Януари
1
Употреба на натриев бензоат. Има ли натриевият бензоат ползи за здравето? Странични ефекти и рискове от натриев бензоат. Как да избягваме натриев бензоат в храните?
Монк (Плод)Монк (Плод)
19 Дек.
Ползите от плода монк не са никак малко. Самите плодовете монк, от който се произвежда натуралния подсладител, се използват от векове в китайската народна медицина. Монк в кулинарията
НеотамНеотам
22 Юли
Страдащите от диабет също вече могат да похапват любимите си десерти, замествайки захарта в тях с неотам, без това да оказва странични последствия върху здравето им.
ПодсладителиПодсладители
06 Юли
2
Подсладителите са изкуствени заместители на захарта. Има естествени и синтетични подсладители, последните от които не се усвояват от организма и носят вреди на здравето ни. Ползи и вреди от подсладителите.
Салицилова киселинаСалицилова киселина
23 Юни
Салициловата киселина е препарат, получен за пръв път от кората на бялата върба и листата на вечнозеленото растение гаултерия. Салициловата киселина принадлежи към група лекарства, наречени кератолитици.
КсилитолКсилитол
22 Юни
Ксилитолът е бял кристален прах, който има неуловим мирис и добре изразен сладък вкус, сравняващ се с този на захарта. Ксилитолът е един от най-разпространените заместители на захарта. Ползи от вреди от ксилитол.
Е252 - дефиниция, приложение и свойстваЕ252 - дефиниция, приложение и свойства
31 Май
Какво представлява Е252. За какво се използва калиев нитрат. Полезни и вредни свойства на Е252. Опасен ли е Е252?
Ябълчена киселинаЯбълчена киселина
24 Април
Ябълчената киселина представлява двуосновна органична киселина. Ябълчената киселина се използва в хранително-вкусовата промишленост под наименованието Е296. Източници на ябълчена киселина.
ИзомалтИзомалт
22 Април
Изомалтът представлява заместител на захарта. Изомалтът е продукт, който е извличан изцяло от захар от цвекло, чиито съставки се преработват по специален двустепенен метод. Употреба на изомал.
ЛимонтузуЛимонтузу
12 Април
4
Лимонтузуто е винена киселина за кулинарни цели, която се произвежда по синтетичен път. Лимонтузуто, както и оцетът имат способността да неутрализират нитратите. Ползи от лимонтузу.
ЗахаринЗахарин
07 Април
Захаринът е най-старият изкуствен подсладител, разработен през 19 век. Захарин има метален остатъчен привкус и често се смесва с цикламат. Захаринът е 300 пъти по-сладък от захарта.
АспартамАспартам
29 Март
1
Аспартамът е изкуствен подсладител, от групата на високоефективни подсладители. Състав и вреди от аспартама. Смята се, че аспартамът може да причини 92 болести.
Ацесулфам КАцесулфам К
29 Март
Ацесулфам К, познат като Е950, е изкуствен подсладител. Ацесулфам К е 200 пъти по-сладък от захарта. Ацесулфам К е нискокалоричен, но редица изследвания му приписват канцерогенни ефекти.