Със сигурност сте срещали по магазините продукти, които имат много дълъг срок на годност. Това се дължи на факта, че в него са вложени изключително много консерванти и химикали, които запазват неговата цялост и го предпазват от разваляне за много дълъг период от време.
Един от консервантите, които често се срещат по етикетите, е именно Е252. Е252 представлява калиев нитрат, който е доста пагубен за организма. В тази статия ще ви разкажем малко повече за него.
Какво представлява Е252
Е252 е консервант, който е с форма на малки кристалчета, които имат бял или леко жълтеникав цвят. Този консервант не притежава мирис, вкусът му е много леко солен и когато се консумира, оставя усещане за хладина върху езика ни. Калиевият нитрат се разтваря много добре във вода и издържа на много висока температура. Когато се нагрее на температура от порядъка на над 400 °C, този консервант започва да отделя кислород. Производителите на този консервант най-често го пакетират в торби от хартия или пропилен. Този консервант може да бъде срещан още с имена като:
- калиев нитрат;
- калиева сол на азотна киселина;
За какво се използва калиев нитрат
Най-често калиевият нитрат се използва като консервант в хранително-вкусовата промишленост, използва се също в медицината, в селското стопанство, в козметиката. Е252 не се разтваря в алкохол. Може да направи реакция с разтворими и горими вещаства под формата на окислител.
От какво е направен Е252
Може да се намери в природата като минерал, който се нарича нитрокалит. Това вещество в по-голямо количество може да бъде намерено на места, където има солни отлагания. В природата обаче има недостатъчно количество от него, затова в по-голямата си част той се добива в лабораторни условия, като се използва синтез между калиев хлорид и азотна киселина. В хранително-вкусовата промишленост, медицината и козметиката, този консервант се прави от натриев нитрат, азотна киселина или калиев хлорид.
Най-големите доставчици на този консервант са фирми, намиращи се в Русия. Заради неговата много висока хигроскопичност, контейнерите, където се съхранява този консервант е задължително да са направени от полипропилен или хартия.
Преди да стигне до лабораториите и промишлеността, това вещество е извлечено от естествени продукти като пепел, оборски тор, варовик. За първи път това вещество е било споменато през далечния XIV-ти век, когато то е било получено от човешки екскременти.
Полезни и вредни свойства на Е252
По принцип не е нужно да се споменават ползите от този консервант, защото той на практика не съществува. Този консервант бива усвояван и разграждан до нитрати, които не влияят никак добре върху репродуктивната ни система.
Този консревант е много вреден за нашето здраве, ако се приема в големи количества. Трябва обаче да се каже, че от почти всички консерванти, които съществуват, този е най-безопасен, защото в него не се съдържат собствени нитрати.
Опасен ли е Е252
Както всичко друго, така и това вещество в малки количества не е много опасно, затова не трябва да консумирате прекалено много от това, в което има Е252, а той може да се намери в колбаси, сирена и др., които съдържат не 1 или 2 консерванта. За жалост обаче с цел да запазят продуктите, които произвеждат за по-дълго, много производители добавят прекалено много от този консервант.
Това обаче много променя цвета на месните продукти. Затова освен че се добавят консерванти, се слагат и оцветители и подобрители на вкуса, което значи, че храната, която консумираме, е опасна за нашето здраве.
Специалистите препоръчват изключително много да внимаваме с храни, които съдържат много нитрати - това са вещества, които спират растежа на бактериите.
В много страни този консервант вече не се използва в хранително-вкусовата промишленост. Ако се приема в големи количества, този консервант води до главоболие, вреди на психиката, води до възпаление в бъбреците и в други органи.
Колкото и странно да звучи, в повечето случаи вреди от този консервант идват не от полуфабрикатите или месото, а от плодовете и зеленчуците. За да расте едно растение по-бързо, в пръстта се добавя много тор, която е на основата на нитрати. Всичко, което се отглежда по този начин, е опасно за човешкото здраве. Нитратите се натрупват с времето в тялото и могат да доведат до рак и хронични стомашно-чревни болести.
За какво се използва и къде се влага
1. Хранително-вкусова промишленост - това вещество, което няма мирис и вкус се добавя при производството на сирене, за да се удължи срока на годност, също се добавя и към месото и продуктите от риба, в пушени меса, полуфабрикати, кисели краставички, колбаси и др;
2. Селско стопанство - тези нитрати, както вече казахме, се използват, за да се натори почвата, преди да бъдат засадени плодове и зеленчуци, защото те помагат за по-бързия растеж на растенията. Също така нитратите повлияват и на фотосинтезата и увеличават устойчивостта от замръзване;
3. Пиротехника - Както знаем селитрата е основна част от барута и много други смеси, които горят;
4. Лекарства - Този нитрат може да бъде намерен и в много лекарствени средства. Ако има натравяне с цианид, селитрата се използва като противоотрова;
5. Други сфери - Този консервант много често се среща и в състава на пастата за зъби, стръкло и др. оптични продукти;
6. Този консервант се смята за вещество, което притежава средна токсичност, може да се използва в промишлеността, но само в препоръчаните дози. Този консервант е разрешен за използване в Русия, Украйна и страните от ОНД. За саламите, количеството нитрат не трябва да надвишава 250 мг на килограм, за сиренето- 50 мг на кг.
Коментари