E233, чието общо наименование е тиабендазол, е синтетичен фунгицид. Също така E233 е хранителна добавка, одобрена от Европейския съюз (ЕС) и използвана като антибактериален и противогъбичен синтетичен консервант в хранителни продукти.
Намира приложение и във ветеринарната медицина.
Химичната формула на Е233 е C10H7N3S.
Е233 представлява кристален прах, който не се отличава с особен вкус и мирис. Този консервант е слабо разтворим във воден разтвор, но напълно се комбинира с алкохолни разтвори.
Използва се основно в борбата с плесента на зеленчуци и плодове.
Отстраняването му от човешкото тяло става, като след хидролиза на E233 в черния дроб всички химикали се обработват през бъбреците. Или по-точно казано - се хидролизира в черния дроб и се екскретира от бъбреците. Няма странични ефекти, ако е в приемливи концентрации.
Когато се използва за лечение на някои медицински състояния (заболявания и разстройства), почти 1/3 от пациентите страдат от симптоми на гадене, повръщане, световъртеж, диария, загуба на апетит, сънливост, главоболие, болки в корема, пожълтяване на очите и кожата, потъмняване на урината, треска, умора и дори анорексия.
Поради тази причина E233 е забранен в Австралия.
Тиабендазол може да се използва, като лекарство за противогъбично лечение и като противоглистно средство. Е233 се използва, като помощно средство при отравяне с живак, олово и други тежки метали.
Храни и напитки, които понякога включват E233
- гъби;
- круши;
- банани;
- портокали;
- картофи;
- месо;
- мляко.
Е233 е широко използван фунгицид (особено върху плодове). Може да бъде и компонент на воден разтвор, в който се потапят плодовете.
Може да се използва само върху външната повърхност на плодовете, като плодовете могат да бъдат напръскани или потопени в тиабендазол, за да се покрият равномерно за по-добър ефект.
Допустимият дневен прием на Е233 е до 0.1 mg/kg телесно тегло.
Няма диетични ограничения при прием на тиабендазол. Може да се консумира от всички, включително от вегани и вегетарианци.
Не е мутаген или канцероген.
Коментари