Сред сладководните риби есетрата заема специално място, защото нейното месо има статут на деликатес. То е наистина много харесвано, поради което бракониерството е толкова силно застъпено, че е довело рибата до ръба на нейното унищожение.
Какво има в състава на месото на есетрата, което го прави толкова предпочитано сред хилядите видове риби?
Есетрата е буквално заредена с цял арсенал от полезни и жизненоважни вещества. Сред тях се отличават полиненаситените мастни киселини, особено омега -3, предотвратяващи сърдечно-съдовите заболявания и гарантиращи правилното функциониране на стави, мускули, доброто състояние на косата и ноктите. Минералите и витамините в полезната есетра са в такова разнообразие, че могат да окажат влияние върху всички органи и системи в тялото.
Според диетолозите консумацията на есетра регулира кръвното налягане, подобрява метаболизма, регенерира кожата. Освен това есетрата се нарежда сред диетичните храни, защото калориите в нея са съвсем малко, а енергийната стойност е много висока, защото тази храна се смила много лесно.
Не на последно място стои вкусовата стойност на месото от есетра. То има месест характер заради съдържащата се глутаминова киселина, която е вкусов подобрител с естествен произход.
Полезното месо на есетрата е сочно, меко на вкус и прилича повече на месото от домашните птици, отколкото на рибеното, на свинско или от рибата меч. Вкусът му е пикантен, заради съдържанието на глутаминова киселина, придаваща вкус на месо на рибата. Като структура то е твърдо и плътно.
Поради характеристиките си месото от есетрата изисква кулинарни способности за приготвяне, защото иначе става сухо и безвкусно. Освен това при неправилно готвене есетрата може да бъде и опасна заради способността на рибата да трупа токсични вещества в тъканите си. Пестицидите и диоксините могат да нанесат сериозни вреди върху здравето.
Тази отлична месна риба се съчетава много добре със зеленчуците от всякакъв род, зърнените храни, сосовете, а може да се сервира и като самостоятелно блюдо.
Вкусно ястие от риба есетра може да се приготви задушено, печено в сметана, със сос на фурна, с лимони, готвена със зеленчуци и много други кулинарни шедьоври, за които е необходимо да се спазват рецептите с риба на специалистите, защото фриволното експериментиране с нея рядко постига успех.
Има много рецепти с есетра, като най-емблематичните са:
- есетра с картофи ;
- есетра на фурна;
- руски ястия с есетра.
Коментари