Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Чиполата - състав и кулинарни приложения

Чиполата - състав и кулинарни приложения

Чиполата
Снимка: George Piskov / pexels.com

Какво е чиполата

Казано най-просто - това е вкусна френска наденица. Френската наденица чиполата и е известна със своята крехкост и сочност. Както при всеки братвурст, при чиполата има регионални различия. Всяка рецепта може да се приеме като вариация, като има такива, при които се слага естрагон и червено вино.

Състав на наденичките

Както всеки братвурст, основната съставка е месото. Най-общо казано:

- 75% постна свинска плешка (750 г);

- 25% мазнина от свинско филе (250 г);

Като цяло, тук може да се изберат всякакви комбинации от месо. Целта е около 25% – 30% съдържание на мазнини. Свинският корем и свинският врат например също са отлични за това.

Подправки на килограм

18 грама сол

5 грама пресен чесън

3 грама черен пипер

1 грама бахар

Като вариации може да се добави допълнително 45 милилитра червено вино или 10 грама естрагон.

Оборудване за производство

Опушване на наденица

Месомелачка

Тя е нужна, за да смели месото. Месото се нарязва на ситно и може да се размеси.

Пълначка за колбаси / Приставка за мелачка / Фуния

Чиполата се пълни в естествени обвивки. Може да се ползват черва 22/24.

Ако се приготвя без обвивки, можете да се използват буркани и да се свари сместа.

Начин на приготвяне

1. Нарязва се месото на подходящи парчета. Може да се промени размера в зависимост от размера на мелачката;

2. Слагат се парчетата месо във фризера за 1-2 часа. Това ще помогне по-късно при смилането и гарантира, че масата няма да стане прекалено топла.

3. Накълцва се чесъна на ситно. С помощта на малко сол може да се преработи на фина паста;

4. Смила се месото. В зависимост от това колко груба или фина трябва да бъде, може да се използват различни перфорирани дискове;

5. Добавят се подправките и чесъна към месната смес;

6. Смесват се съставките;

7. След това се поставя обвивката върху пълнителя за колбаси;

8. Напълва се месото в обвивката. Завързва се, за да не изтече сместа.

Кулинарно приложение на чиполата

Печена наденица

Чиполата е просто вид наденица, която може да се използва по много начини.

Може да се изсуши и да се консумира като сушено месо.

Може да се сготви, като е нужно да се обработи на 70 °C за около 30 минути.

С чиполата може да се направят разнообразни сандвичи.

Наденицата може да бъде част от съставките за пица или паста.

Чиполата може да се сготви със зеленчуци или други продукти, както се прави с всяка наденица.

Вижте същи и от коя част на прасето се правят наденички, както и разберете тънкостите при сушене на наденици.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest