Представата за неделен следобед се свързва с кафе и пухкав кекс. Това е едно от най-често приготвяните сладки печива. Пухкавият и ароматен сладкиш често се асоциира с детството и предизвиква не само умиление, но и намерение да се приготвя често у дома.
Често обаче резултатът не е такъв, какъвто се очаква. Грешките в приготвянето на кекса са много и една или повече от тях са причина за разочарованието.
Възможно е в бързината да е пропусната някоя съставка, например бакпулвер, или пък количеството му да не е съпоставимо с това на други съставки. Може съдът за печене да е прекалено голям и затова тестото да не успее да бухне.
А може времето за печене да е било недостатъчно и кексът да не се получи. Друга възможност съставките да не са били на стайна температура и затова бухналият въздушен кекс да е останал само намерение.
Ето кои са обичайните проблеми при печене на кекс, заради които крайният резултат не е задоволителен.
Прекалено мазен сладкиш
Не само прекалено голямото количество мазнина, но и неправилното и недостатъчно разбъркване на съставките може да направи продукта мазен. Сместа трябва да е разбита до хомогенност. В нея не трябва да има бучки.
Залепнал за тавата кекс
Недостатъчното количество мазнина пък дава обратния ефект - кексът залепва за тавата.
Ако се получи такъв проблем, трябва да се прекара нож между сладкиша и ръба на тавата. После да се потупа дъното на съда и да се изчака да се отдели сам. Тавата с незалепващо покритие решава подобни проблеми.
Кексът не е изпечен отвътре
Това се случва често, когато кексът се пече на по-високи градуси. Проблемът лесно се решава като се върне тавата обратно и се покрие с фолио, за да не изгори отвън, но да успее да се изпече отвътре.
Кексът става прекалено сух
Проблемът се получава при добавяне на повече брашно, отколкото е нужно. Решението е сиропиране на готовия кекс или покриването му с маслен крем.
Сладкишът е хлътнал в средата
За не се получава такъв проблем, при печене вратата на фурната не трябва да се отваря често, както и преди да се пече трябва да се провери дали брашното се е смесило добре с останалите съставки. За да се прикрие такъв недостатък, кексът може да се залее с маслен крем.
Липса на обем
Вина кексът да не бухва има много дългото разбъркване на сместа. Прекаленото бъркане не е добра идея, вместо това да се ползва самобухващо брашно.
Ронлив или твърд сладкиш
Ронлив кекс се получава при лошо съотношение на течните съставки и недостатъчно яйца, използвани в тестото. Нужни са по-големи яйца, а за да не е твърд, трябва да се ползва миксер, който да придаде хомогенност на сместа. Ако нямате такъв, трябва да сте запознати как се прави кекс без миксер.
Влажна вътрешност
По-кратка топлинна обработка, както и грешки в пропорциите водят до влажна маса. Нужно е да се спазват точно пропорциите на всяка съставка.
За да избегнете тези провали, изпробвайте тези изпитани рецепти за неустоим постен кекс, чуден шоколадов кекс или безглутенов кекс.
Коментари