Тестените ястия богато допълват кулинарната палитра. По естество те не могат да бъдат причислени нито към десертите, нито в други раздели на готварството, а някои от тях са допълнения или гарнитури към различни блюда.
След приготвяне и обработка тестото се пече. Печенето на хляб и хлебни изделия се извършва в пещи, фурни.
Под режим на печене се разбират основните параметри на печенето: продължителност, температура, както и влажност в различни зони на камерата за печене. За повечето продукти, изпечени на пещ или друго съоръжение, се препоръчва режим, при който парчетата тесто преминават последователно зони на овлажняване, високи и ниски температури.
Основното нещо, което се изисква при печенето на хлебни изделия, е установяването на нормална температура и условия на пара във фурната за всеки сорт продукти. Температурата за печене на хляб варира от 200 до 315°C. Основната част на печенето се извършва в зоната на ниска температура при 180-220°С. Продължителността на печенето в тази зона достига над 70% от общата ѝ продължителност.
Топлината във влажна камера се разпределя по-равномерно, а влажният въздух допринася за по-доброто издигане на парче тесто и образуването на коричка.
Кондензацията на пара ускорява нагряването на хлебното тесто, спомага за увеличаване на обема на продукта, подобрява неговия вкус, аромат и състояние на повърхността, намалява изтичането на тестото от формата.
Температурата за печене на отделните теста обикновено се подава при условията на въздушното налягане на морското равнище. За всеки 500 м надморска височина температурата трябва да се увеличи с 20-30°С.
Домашни хлябове за 30 минути
Съставки:
- 250 г брашно
- 6 г суха мая
- 4 г сол
- 30 г масло или маргарин
- 100 мл мляко
- 50 мл вода
За смазване на върха:
- 1 жълтък
- 5 г мляко.
Получаване:
Смесете всички сухи съставки, добавете маргарин, мляко и вода. Омесете тестото. Оформете топка и оставете да втаса на топло място за 90 минути. Премесете и изчакайте още 10 минути.
Разделете на 5 части, разточете всяка част в правоъгълник, усучете и прищипвайки краищата. Оставете за 30 минути да почине. Направете разрези и намажете с жълтък и мляко.
Печете хляба на 180 градуса за 20-30 минути.
Коментари