Gotvach.bg»Съвети»Колко време се пече хлябът?

Колко време се пече хлябът?

MarianeMariane
Джедай
254955
Колко време се пече хлябът?
Луксозно порцеланово правоъгълно плато - 42 см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Луксозно порцеланово правоъгълно плато - 42 см
29.00 лв.

Омесването и печенето на домашен хляб е свещенодействие, за което все по-трудно намираме време в забързаното си ежедневие. Така постепенно традицията да се меси и пече хляб замира, изместена от готовите нарязани хлябове на рафтовете в магазина.

И много начинаещи готвачи, които правят първите си стъпки в кухнята, не мога да намерят отговор на съвсем елементарни въпроси, като колко време се пече хляб.

Времето за изпичане на хляба, така че отвън да се получи хрупкава коричка, а отвътре да се изпече добре и да не остане клисав, зависи от много фактори, но най-вече от количеството на тестото, от фурната и от предпочитанията на готвача.

Стандартно около 1 кг тесто се изпичат до готовност в предварително загрята фурна за около 40-45 минути. Важно е печенето да започне при по-висока температура – около 220 градуса за около 25 минути, докато хлябът хване коричка. След това градусите се намаляват и останалото време хлябът се пече на не повече от 180 градуса.

Времето за печене на хляб трябва да се коригира в случай, че тестото е повече или по-малко. Около половинкилограмов хляб има нужда от не повече от 35 минути печене във фурната, докато хляб с тегло над 1 килограм може да се пече и близо час.

Многобройни рецепти за приготвяне на домашен хляб и други интересни предложения може да откриете на нашия сайт. Ние препоръчваме да опитате тези рецепти за:

- сладък хляб;

- хляб от лимец;

- или бананов хляб;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 2
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен