Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да си направим домашен хляб

Как да си направим домашен хляб

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
564164
Хляб
Продълговата форма за кекс и хляб - 25 см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Продълговата форма за кекс и хляб - 25 см
14.00 лв.

Искате да си направите домашен хляб и да си припомните вкуса от детството? Направете си хляб, който е почти като този по магазините, само че по-истински и вкусен. Домашният хляб не се рони толкова много като купешкия, пък и има по-голяма трайност. Вижте една примерна рецепта за вкусен домашен хляб.

Необходими продукти: 6 ч.чаши брашно, 2 ч.чаши топла вода, 2 ч.л. сол, 2 с.л. олио, 4 с.л. захар, 20 г суха мая.

Начин на приготвяне: Затоплете водата и разтворете маята в нея. Изсипете ги в дълбока купа и прибавете солта, захарта и олиото. Разбъркайте сместа добре. Чаша по чаша добавете брашното и бъркайте.

След като получите смес започнете да месите, докато не се образува меко и лепнещо тесто. За по голямо удобство, месете на набрашнен плот. Трябва да получите меко тесто, но вече не бива да лепне. Разделете го на две равни топки и оставете да почине за 15 минути.

Върху набрашнения плот разточете леко двете тестени топки, докато не получите форма, подобна на кръг или елипса. Сгънете едната във форма на франзела, така че да се побере в тавата, краищата подгънете навътре.

Отгоре направете прорези с нож. Поставете в добре намаслената тавичка и оставете да втаса за 30 минути или докато не удвои обема си. Същото направете и с другата топка. Печете в предварително нагрята фурна на 180 градуса за около 20-30 минути.

Двата хляба спокойно се събират в една по-голяма тавичка. Можете да ги сложите във фурната и да я включите на най-ниската температура и така да ги оставите да втасат, колкото е нужно, а след това увеличете на 180 градуса. Печете докато не се получи коричка отгоре и отдолу.

Домашен Хляб

Оставете вече готовия хляб да поизстине в тавичката за около 30 минути. Може да го съхранявате увит в подходящ плат.

Както виждате може да си направите хляб бързо и лесно, можете винаги когато пожелаете да си опечете хубав домашен хляб.

Ако обичате да експериментирате в кухнята, препоръчваме да опитате и другите ни рецепти за хляб, а именно:

- пълнозърнест хляб;

- турски хляб;

- сладък хляб;

- царевичен хляб;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
510
410
37
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Yordanka Kovacheva
Yordanka Kovacheva
"Домашният хляб не се рони толкова много като купешкия, пък и има по-голяма трайност". - това изречение като твърдение е грешно.
01.06.2023 16:46
elena
elena
az nemojah da razbera 1 maq ili 11grama + suhata maq
21.02.2016 23:09
3
1
Готвача
Готвача
А как да направя така че да се получи с хрупкава и напукана коричка .
27.03.2015 14:15
3
Ани
Ани
Хлябът е перфектен
07.10.2014 08:14
мими
мими
Получава се перфектен ХЛЯБ! Само,че слохих 1с.л захар.
13.12.2013 17:49
4
силвия
силвия
само не мога да разбера как да го разточа и да го прегъна на франзела.Обяснете ми.
14.10.2012 20:05
17
3