Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Да си направим домашен козунак

Да си направим домашен козунак

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
564164
Да си направим домашен козунак

Отново наближават Великденските празници. Козунакът е най-известния обреден хляб в нашата страна, като традиционно се приготвя за Великден. Зарадвайте вашите близки и приятели с домашно приготвен козунак.

Как да си направим домашен козунак? Вижте нашето предложение!

Необходими продукти: 1 кг брашно, 250 г захар, 250 г масло, 25 г жива мая, която да не е суха, 250 г прясно мляко, 7 яйца /един жълтък е за намазването на козунакът/, кората от 1 лимон, 1 ванилия, 1 с.л. ром или коняк.

Смесете маята с 1 ч.л. захар и 1 щипка сол, добавете топло прясното мляко, но не цялото количество. Прибавете и малко брашно и размесете тази смес до получаване на кашичка. Покрийте с кърпа и оставете сместа да втаса. Ще познаете, че е втасала, когато увеличи обема си около три пъти. Разбъркайте я и оставете да втаса още веднъж.

Пресейте брашното в тавичка, която е предварително затоплена. Затоплете останалото мляко със захар, докато тя не се разтвори напълно. Разбийте яйцата и рома и прибавете ванилията. Разтопете маслото в отделен съд, но внимавайте да не започне да се запържва.

Направете кладенче в пресятото брашно и с постоянно разбъркване добавяйте първо разбитите яйца с ром и ванилия, след това млякото, маслото и накрая сместа с маята, която приготвихме най-напред. Месете тази смес, докато не стане напълно хомогенна. Козуначеното тесто, което сте получили трябва да е меко, топло и да не лепне.

Намажете повърхността на масата с малко олио или разтопено масло и започнете да биете тестото в нея със силни удари. Цялото тесто трябва да стане на мехурчета, които лесно ще видите.

Когато излязат мехурчетата намажете тестото с олио и го оставете да втасва в предварително леко затоплена фурна. Покрийте го с кърпа. Когато то увеличи своя обем тройно, отново трябва да го размесите с малко олио.

Разделете тестото за домашния козунак на три равни части, от които се оформят дълги около 50 см рула. Сплетете ги на плитка, като ги съединявате с притискане. По ваше желание можете да сложите отгоре стафиди.

Плетен домашен козунак

Поставете домашния козунак в омазнена тава и оставете да втаса отново. Намажете го с жълтък и поръсете обилно със захар. Печете в умерена фурна. Извадете великденския козунак от тавичката, когато вече е леко изстинал.

За предстоящите Великденски празници може да зарадвате близките си и с:

- козуначени кифлички;

- козуначено руло;

- козуначени сладкиши.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
58
411
35
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Дани
Дани
Аз бих сложила 5 яйца, но това разбира се, си е право на всеки да нагласи продуктите според собствените си виждания и разбирания по въпроса. Хареса ми много тази рецепта, сигурно защото е традиционна.
Към ивелина: Биенето на тестото става по следния начин: Засилваш се като вдигаш ръката, с която държиш тестото на височината на рамото и силно го удряш в масата на мястото където си наръсила с мазнина.
29.04.2013 10:31
1
ивелина
ивелина
само това биене на тестото не мие ясно как става
14.04.2013 09:33
2
1
анелия
анелия
не пише кога се слага настарганата кора и я забравих,ще видим какво ще стане
12.04.2012 13:14
2
pepi
pepi
много вкусно ммм
10.04.2012 23:45
1
1
Admin
Admin
Извиняваме се на читателите за пропуснатата захар към рецептата, но в еуфорията на вкусния козунак, редакторът ни е забравил да спомене за количеството необходима захар, което вече е добавено.
10.04.2012 11:07
1