Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Да си направим домашен кетчуп

Да си направим домашен кетчуп

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k
Домашен кетчуп
Метален сушилник за съдове на два етажа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Метален сушилник за съдове на два етажа
59.00 лв.

Децата, а и възрастните не могат да устоят да добавят в ястията и върху сандвичите си вкусен кетчуп. А ако го приготвите вкъщи, той ще бъде без консерванти и други вещества, които се добавят при промишленото му производство.

Освен това ще е и с различен вкус, който ще се хареса на всички. За приготвянето на кетчуп са необходими добре узрели здрави домати, по възможност не от оранжерия, а от двор или градина.

За да получите вкусен домашен кетчуп по класическа рецепта, са необходими 1 глава червен лук, 1 стъбло целина, 2 скилидки чесън, половин люта чушка, 1 връзка босилек, 1 супена лъжица семена от кориандър, 1 чаена лъжичка млян черен пипер, 1 супена лъжица зехтин, морска сол, 500 грама пресни домати, 500 грама консервирани домати, 100 милилитра винен оцет, 70 грама кафява захар.

Лукът и целината се слагат в тенджера с дебело дъно, добавя се зехтинът, нарязаният чесън, нарязаната люта чушка, кориандърът, черният пипер и щипка морска сол. Всичко се запържва 10 минути на слаб огън при непрекъснато бъркане. Добавят се всички домати и 350 милилитра студена вода.

Кипва се и се вари на слаб огън, докато сосът не намалее наполовина. Добавят се листенцата босилек и сосът се пасира. Прецежда се два пъти през сито, за да стане лъскав. Излива се в чиста тенджера, добавя се оцетът и захарта и се вари на слаб огън, докато не заприлича по гъстота на истински кетчуп.

кетчуп

Опитайте дали е достатъчно солен и ако се налага, добавете още сол. Кетчупът се разлива в бутилки, затваря се добре и се оставя в хладилник. Може да се съхранява половин година.

Можете да приготвите кетчуп с по-нежна структура. Необходими са 2 килограма домати, 1 килограм червени чушки, 500 грама моркови, 5 глави лук, 200 грама доматено пюре, 100 милилитра олио, 2 глави чесън, 70 милилитра ябълков оцет, 3 супени лъжици захар, 4 чаени лъжички нишесте, 2 чаени лъжички кориандър, сол.

Морковите, лукът и чушките се нарязват, добавя се босилекът и съвсем малко вода и всичко се пасира. Добавят се още 2 чаши вода и всичко се вари 10 минути. Добавят се нарязаните на ситно домати и чесън и се варят 10 минути на слаб огън при непрекъснато бъркане.

Доматеното пюре се смесва със 700 милилитра вода и се добавя в тенджерата. Всичко се вари още 5 минути. Котлонът се изключва и сосът изстива на стайна температура.

Разбива се с тел и се претрива през сито, като се изхвърля гъстата смес, която остава. Претритата смес се налива в чиста тенджера, добавя се сол и кориандър, захар, олио и оцет, разбърква се и се вари 7 минути при непрекъснато бъркане.

Нишестето се разтваря в 100 милилитра вода и се добавя на тънка струйка при непрекъснато бъркане в соса. Сваля се от котлона, налива се в бутилки или буркани, затварят се и се оставят да изстинат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest