Децата, а и възрастните не могат да устоят да добавят в ястията и върху сандвичите си вкусен кетчуп. А ако го приготвите вкъщи, той ще бъде без консерванти и други вещества, които се добавят при промишленото му производство.
Освен това ще е и с различен вкус, който ще се хареса на всички. За приготвянето на кетчуп са необходими добре узрели здрави домати, по възможност не от оранжерия, а от двор или градина.
За да получите вкусен домашен кетчуп по класическа рецепта, са необходими 1 глава червен лук, 1 стъбло целина, 2 скилидки чесън, половин люта чушка, 1 връзка босилек, 1 супена лъжица семена от кориандър, 1 чаена лъжичка млян черен пипер, 1 супена лъжица зехтин, морска сол, 500 грама пресни домати, 500 грама консервирани домати, 100 милилитра винен оцет, 70 грама кафява захар.
Лукът и целината се слагат в тенджера с дебело дъно, добавя се зехтинът, нарязаният чесън, нарязаната люта чушка, кориандърът, черният пипер и щипка морска сол. Всичко се запържва 10 минути на слаб огън при непрекъснато бъркане. Добавят се всички домати и 350 милилитра студена вода.
Кипва се и се вари на слаб огън, докато сосът не намалее наполовина. Добавят се листенцата босилек и сосът се пасира. Прецежда се два пъти през сито, за да стане лъскав. Излива се в чиста тенджера, добавя се оцетът и захарта и се вари на слаб огън, докато не заприлича по гъстота на истински кетчуп.
Опитайте дали е достатъчно солен и ако се налага, добавете още сол. Кетчупът се разлива в бутилки, затваря се добре и се оставя в хладилник. Може да се съхранява половин година.
Можете да приготвите кетчуп с по-нежна структура. Необходими са 2 килограма домати, 1 килограм червени чушки, 500 грама моркови, 5 глави лук, 200 грама доматено пюре, 100 милилитра олио, 2 глави чесън, 70 милилитра ябълков оцет, 3 супени лъжици захар, 4 чаени лъжички нишесте, 2 чаени лъжички кориандър, сол.
Морковите, лукът и чушките се нарязват, добавя се босилекът и съвсем малко вода и всичко се пасира. Добавят се още 2 чаши вода и всичко се вари 10 минути. Добавят се нарязаните на ситно домати и чесън и се варят 10 минути на слаб огън при непрекъснато бъркане.
Доматеното пюре се смесва със 700 милилитра вода и се добавя в тенджерата. Всичко се вари още 5 минути. Котлонът се изключва и сосът изстива на стайна температура.
Разбива се с тел и се претрива през сито, като се изхвърля гъстата смес, която остава. Претритата смес се налива в чиста тенджера, добавя се сол и кориандър, захар, олио и оцет, разбърква се и се вари 7 минути при непрекъснато бъркане.
Нишестето се разтваря в 100 милилитра вода и се добавя на тънка струйка при непрекъснато бъркане в соса. Сваля се от котлона, налива се в бутилки или буркани, затварят се и се оставят да изстинат.
Коментари