Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Да си направим домашен чийзкейк

Да си направим домашен чийзкейк

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k
чийзкейк

Един от най-вкусните и нежни десерти е чийзкейкът. Прародителят на чийзкейка е бил приготвян често в древна Гърция. С този десерт се гощавали гостите на сватби или атлетите след победа.

Този десерт бил популярен и в древен Рим, а след това и в европейските колонии. Според друга версия чийзкейкът произлиза от Близкия Изток. Там той се е приготвял от прясно мляко, което се превръщало почти в извара, смесвало се с мед, настъргана лимонова кора и жълтъци, всичко се разбърквало и се изпичало.

За да изпечете вкусен чийзкейк, ви е необходима пълномаслена извара. Най-лесно се прави чийзкейк от готови бисквити. Необходими са ви 600 грама извара, 200 грама меки бисквити, 80 грама масло, 5 яйца, 180 грама захар, 200 грама сметана, 50 грама нишесте, 2 супени лъжици лимонов сок, 1 чаена лъжичка бакпулвер.

Докато фурната се нагрява до 150 градуса, се приготвя долният слой на чийзкейка. Бисквитите се смилат или се намачкват с вилица и се смесват с омекналото масло. Слагат се в намазана с масло тава и се оформя долната част на чийзкейка.

чийзкейк

След това се смесва изварата със сметаната до гладък крем. Жълтъците се разбиват със захарта и лимоновия сок и се добавят в изварата. Нишестето се смесва с бакпулвера и се пресява през сито в изварената смес.

Белтъците се бият с щипка сол на сняг. Добавят се в изварената смес, като се разбъркват внимателно. Всичко се разпределя върху бисквитения блат. Пече се 90 минути. Този дълъг, но затова пък нисък температурен режим е необходим, за да не се получават мехури върху повърхността на чийзкейка.

След като се изключи фурната, чийзкейкът не се изважда. Той трябва да престои там още двадесет минути. На топло, като се охлажда постепенно, то ще достигне до необходимата плътност.

Можете лесно да приготвите бърз чийзкейк. За приготвянето му са необходими 600 грама извара, 200 грама меки бисквити, 80 грама масло, 200 грама заквасена сметана, разбита със захар, 1 супена лъжица лимонов сок.

Бисквитите се натрошават, смесват се с маслото и се разпределя на дъното на стъклен или порцеланов съд. Изварата се смесва със сметаната, добавя се лимоновият сок и се разбива до гладък крем.

Покрива се с прозрачно домакинско фолио и се охлажда няколко часа в хладилник. Ако не харесвате сухи бисквитени блатове, можете да напръскате леко блата с малко течна сметана или прясно мляко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest