Направата на хубав бисквитен блат е в основата на това да блеснете пред всички със съвършения Чийзкейк с бисквитен блат или дори някоя ефектна торта с бисквитен блат.
За приготвянето на бисквитен блат ви трябват, както и сами може да се досетите, бисквити и масло. За форма с падащо дъно с размер 20-22 см използвайте 240 г чаени бисквити и 125 разтопено масло.
Препоръчваме ви да ползвате чаени бисквити, защото те лесно се смилат или начукват на ситни трохи, но може да използвате и обикновени бисквити, изборът е изцяло във вашите ръце.
Втората съставка за перфектния бисквитен блат е маслото, като тайната е да работите с топло, дори горещо масло, а не просто размекнато.
Приготвянето на бисквитения блат преминава през няколко етапа. Първо трябва да се натрошат или смелят бисквитите. Може да използвате блендер или просто да сложите бисквитите в плик и да ги минете с точилката до получаването на ситни трохи.
След това се добавя топлото масло и внимателно се замесват маслени трохи. Трудно е да се определи точно колко масло трябва да се добави, защото това до голяма степен зависи от самите бисквити.
Когато се сложи точното количество масло, се получава хомогенна маса, която лесно се разстила по стените на съда. По-малко масло прави бисквитения блат доста ронлив, докато повече масло, отколкото трябва, прави блата доста привлекателен на пръв поглед и лесен за работа, но впоследствие това има своите недостатъци.
Когато сте сложили по-малко масло отколкото трябва, блатът става прекалено ронлив и сладкишът не може да се реже на правилни парчета. Прекалено много масло ще спомогне за перфектното оформяне на блата, но ще попречи на бисквитите да поемат влага от крема, в резултат на което блатът ще стане неприятно твърд.
Но ако сте уцелили точно то количество масло ще имате сладкиш, който се реже на перфектни парчета с блат, който буквално се разтапя в устата.
Коментари