Копривата е позната на всички още от детството като растение, което доста пари и причинява болка. Тя се среща най-вече по пепелища, канавки и сенчести градински и гористи части, където расте като бурен.
Този диворастящ, но ядлив зеленолистен зеленчук трябва да се бере обаче само на места, които са добре познати и незамърсени. От растението се употребяват сърцевидните млади листа, покрити с парливи власинки. Те се берат само с ръкавици, тъй като мравчената киселина, съдържаща се в тях, може да предизвика опарвания, които са неприятни.
Най- подходящо време за бране на коприва е от юни до август. Копривата съдържа оксалова киселина, която свързва калция.
Копривата има огромна гама от лечебни свойства, известна е от дълго време със здравословните си ползи - използва се за лечение на рани, диуретично, тонизиращо, слабително, витаминно, антиконвулсивно, отхрачващо средство.
За да стане копривата годна за консумация, тя трябва да се почисти и измие.
За да почистите коприва, първо, листата и връхчетата се попарват с гореща вода, отцеждат се и се подготвят за топлинна обработка цели или нарязани на ивички.
В кулинарията от коприва се приготвят пюре от коприва, каша от коприва и копривена супа.
Коментари