Може да се каже, че копривата е едно чудо с което ни е дарила природата. Тя е известна със своето стягащо, отхрачващо, тонизиращо, противовъзпалително и диуретично действие. Копривата е източник на бета-каротин, витамини А, С и Е, желязо, калций, фосфати и минерали.
Благодарение на всички тези качества, тя се препоръчва като мощно средство за предпазване от чернодробни, артритни, ревматични и бъбречни заболявания, също и при лечение на алергии и анемия. Заедно с това от нея могат да бъдат приготвени и множество вкусни ястия.
Панирана коприва
За целта отделете листата на копривата от стеблото. В тенджера с вряща вода потопете листата за около 1-2 минути. След това ги изцедете върху кухненска хартия, за да отстраните останалата по нея вода.
За панировката, разбийте 2 яйца, 2 супени лъжици галета, 2 супени лъжици брашно и сол на вкус. В тиган с нагорещено олио, изпържете предварително потопените в панировката листа. Пържете до златисто и сервирайте като предястие.
Супа от коприва
Продукти: 1 връзка коприва, 1/2 чаша ориз, стрък праз, 1 малка глава лук, 1 яйце, 1 с.л. брашно, 1 ч.ч. кисело мляко, олио, сол и червен пипер.
Начин на приготвяне: изчистете копривата и я кипнете за около 5 минути в тенджера с вода. След това я прецедете и като се охлади я нарежете.
Междувременно нарежете лука и праза, и ги запържете в тиган с олио, докато омекнат. Минута преди да ги отстраните от котлона, добавете към тях една чаена лъжица червен пипер и брашното. В тенджера с 1.5 литра вода сложете нарязаната коприва и сложете на котлона.
След като кипне копривата към нея прибавете приготвената запръжка и оризът. Оставете да ври на бавен огън за около 20 минути.
В подходящ съд разбийте яйцето и киселото мляко и пет минути след като сте отстранили супата от котлона ги добавете на тънка струя, като бъркате енергично.
Коментари