Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се готви Фагри?

Как се готви Фагри?

фагри

Ако не сте чак такива любители на рибата и не спазвате златното правило, гласящо че риба трябва да се консумира поне веднъж седмично (за предпочитане и повече), то надали сте чували за рибата фагри.

Фагри е хищна риба, която се среща из цялото Средиземноморие. Гърците я консумират от векове и за тях е известна и като царска риба. Ние погрешно я сравняваме с по-добре познатите ни ципура и лаврак, но това не е особено правилно от наша страна. Всяка риба си има свой собствен вкус, присъщ само и единствено на нея.

Не е много ясно защо фагрито не е на особена почит у нас, но това вероятно се дължи както на факта, че трудно приемаме непознатите за нас неща, така и на не толкова „приятната“ ѝ цена. Можете да срещнете фагри на цена от около 30 лв за 1 кг, а 1 бр. диво фагри обикновено е над 70 лв.

Все пак, тъй като е царска риба, е добре поне да я пробвате, а ние дори сме сигурни, че ще повторите, защото това е риба почти без никакви кости, с вкусно и плътно месо. Ако фагрито е прясно, то няма да усетите и характерния за рибите неприятен мирис.

Сега остава да ви запознаем какво да правите с фагрито, след като сте се сдобили с него. Обикновено то се продава изчистено, а ако не, се изчиства като всяка друга риба.

Рибата фагри може да бъде приготвена по най-разнообразни начини, но е най-добра за скара или изпечена във фурна с ароматни подправки. Подходяща е и за опушване, ако разполагате с подобен домашен уред.

Тъй като е характерна риба за гръцката кухня, ще ви покажем как традиционно я приготвят гърците.

За целта трябва да приготвите сос от прясно изцедени лимонов и портокалов сок (около 30 мл), да добавите около 80 мл зехтин, 1 ч. л. горчица, 1 ч. л. мед и няколко стръка ситно нарязан копър.

След като сте измили рибите и сте ги подсушили, ги подправете със сол и черен пипер. Направете в тях дълбоки разрези и във всеки един поставете стръкчета розмарин, мента и магданоз, които предварително сте потопили в соса.

как се готви фагри
Снимка: AneliaStefanova

Рибите се намазват със зехтин и се пекат в предварително загрята на 200 градуса фурна около 25 мин. Поднасят се на масата, след като сте ги поляли с останалия сос.

Друга много подходяща рецепта не само за фагри, но и за всякаква риба на фурна е с резене (корен от див копър). Рибата отново се измива, изсушава и намазва със смес от зехтин, черен пипер, сол и лимонов сок. Във вътрешността ѝ се поставят резени резене, а самата риба се пече върху канапе от нарязани на кръгчета резене и лимони, залята с малко бяло вино. Можете да добавите и изсушени чери домати, ако разполагате с такива.

Като всяка друга риба, приготвена на скара или на фурна, най-доброто питие за нея си остава виното, особено бялото вино.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest