Полезните мастни киселини Омега-3 се съдържат в много малки количества в говеждото и пилешкото месо, но рибата е истински извор. Колкото повече морски дарове присъстват на трапезата и в менюто ви, толкова по-добре ще се чувствате.
Какво казва диетологът? Богатата на риби диета може да направи тялото по-чувствително към сигнализатора на глада - лептина. Лептинът е хормон, който регулира апетита. Или по-точно казано чувството за ситост.
Когато сте стигнали фаза на затлъстяване, организмът престава да обръща внимание на предупреждението: "Спри да ядеш, вече си се нахранил! ". За да бъде възстановен балансът, се усилва производството на лептин. По-лесно и неусетно ще свалите наднормените килограми, ако консумирате повече риба. Това е съветът на американски диетолози. Освен това е доказана връзката между пониженото ниво на лептина и намаляването на риска от сърдечни заболявания.
Какво казват педиатрите? Децата в семейства, които често консумират риба, четири пъти по-малко вероятно е да се разболеят от астма, отколкото връстниците им, които рядко ядат морски продукти. Мастните киселини Омега-3 са наистина всемогъщи. Те имат успокоително действие върху децата с проблеми с обучението в училище. Няколко месеца на диета, богата на риба - и палавият и слаб ученик ще натрупа отлични оценки в бележника си.
Какво казват геронтолозите? Японски жените от години държат рекорда за най-дълга продължителност на живота. Феноменът на дълголетие геронтолозите са склонни да обяснят с правилното хранене, което в продължение на векове спазват японките. Морските ястия са основни в кулинарията на страната.
Изследователи от френския град Бордо смятат, че при възрастните хора, които консумират морски дарове най-малко веднъж седмично, рискът от развитие на старческа деменция, включително и болестта на Алцхаймер, намалява с 34%.
Какво е становището на кардиолозите? Проучване, които е било направено от специалисти в медицинския център на ветераните в Сиатъл, САЩ, установи, че ако възрастните хора се хранят с мазна риба поне веднъж седмично, рискът да си отидат от този свят от сърдечен удар се снижава с 44 процента.
Какво е мнението на гинеколозите? Преди време датски изследователи контролираха менюто в 8729 бременни жени. Установено бе, че недостатъчна консумация на риба значително увеличава риска от преждевременно раждане и води до недостатъчно тегло на детето при раждане. Ще защитите вашето дете дори и с малки количества Омега-3 мастни киселини.
Съветите на невролозите? Някои симптоми на хронична умора могат да бъдат отстранени чрез включване в дневния хранителен прием на риба, за предпочитане по-мазна.
Отзивите на психиатрите? Британски лекар установил, че при 88% от пациентите му почти изчезнали лошото настроението, пристъпите на паника и депресия, веднага след като те са изключени от менюто си захар, кофеин, алкохол и наситени мазнини и увеличили приема на плодове, билки и преди всичко на сьомга, херинга, треска.
А какво констатираха онколозите? Полиненаситените мастни киселини Омега-3, съдържащи се в рибата, са способни на частично унищожаване на някои видове ракови клетки. Особено изразена е тяхната полза при предотвратяване на рак на гърдата, рак на простата, рак на белите дробове и рак на дебелото черво.
Ако обичате риба, препоръчваме да опитате от нашите рецепти за:
- или осолена риба;
Коментари