Кокосовото масло е познато от хилядолетия с високата си хранителна стойност, също така и с приложението си в козметиката, а не на последно място - и в бита.
В здравословно отношение ползите му са много, а ето и най-важните от тях:
- подобрява сърдечната дейност;
- подобрява функцията на мозъка;
- подобрява имунната ни система;
- засилва метаболизма;
- поддържа кожата ни здрава, силна и хидратирана;
В козметиката успешно се прилага при:
- почистване на грим;
- почистване на лицето и заздравява рани от възпаления на кожата;
- ексфолиант за тяло и лице;
- спомага за намаляване на бръчките на околоочния контур;
- крем за нокти и кожичките около тях;
- крем за сухи ръце;
- предпазва от изгаряния на слънцето върху кожата ни;
- би могло да се ползва като дезодорант;
- успокоява сухата и раздразнена кожа;
- балсам за изпръхнали устни.
И не на последно място - кокосовото масло спомага за почистването на устната кухина, действа освежаващо, антибактериално, избелващо на зъбния емайл, предпазва от кариеси.
Кокосовото масло се използва също така за здрава, жизнена и еластична коса. Може да се добави към шампоана и да преседи за около 1 час на косата ни, а след това да се отмие с топла вода. Може и да се втрие в корените на косата и това ще доведе до обемна, здрава и красива коса.
Кокосовото масло се прилага и при лечение на някои инфекции върху кожата, инфекции в ушите, при херпеси, гъбични инфекции, хемороиди и при други поражения върху кожата като акне например.
Използва се и много успешно и в домакинството. То как:
- прибавяне на кокосово масло към кейкове и друг вид сладкиши допринася за прекрасен аромат;
- за дезинфекция на дъската за рязане на продукти;
- за полиране на метални предмети;
- за закаляване на някои съдове от чугун, тенджери и тигани;
- за предпазване на кожената тапицерия на колата;
- за поддържане на кожената гарнитура у дома чрез намазване;
- за почистване на чешмите и душовете на нашите бани;
- почистване на стайните растенията;
- отстранява полепнала дъвка от подове или от килими и от най-различни повърхности.
Кокосовото масло се приема много лесно от храносмилателната система, не повишава нивата на инсулин в кръвта, а повишава нашата енергия, ако се приложи 1 с.л. към храната ни. Може също така да се ползва и като подсладител към чай или кафе.
Ползите му в домакинството или по-точно при приготвянето на храната са от голямо значение, защото то е устойчиво на високи температури, без да поврежда структурата си, докато зехтинът не бива да бъде термично обработван.
Интересното е при него, че ако го оставим в продължение на една година на стайна температура, кокосовото масло няма да граняса и да покаже данни за промяна на структурата си. Причината са естествените ненаситни мазнини, които се съдържат в него и силното му антиоксидантно действие.
Коментари