Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Ето защо трябва да добавяте конопено масло към ястията си

Ето защо трябва да добавяте конопено масло към ястията си

Лилия  МилковаЛилия Милкова
Иноватор
456
Ето защо трябва да добавяте конопено масло към ястията си
Снимка: Erin_Hinterland/ pixabay.com

Докато готвенето със зехтин, кокосово масло и слънчогледово масло са стандартни практики в почти всяка кухня, маслото от конопено семе бързо набира популярност.

Конопеното масло се извлича от студено пресовани конопени семена. Има многостранни ползи за кожата и косата при локално приложение. Най-важното е, че конопеното масло е устойчив продукт, когато става въпрос за насърчаване на екологични практики за готвене. Растението отнема по-малко вода за производство, пространство на отглеждане на суровината и също така е биоразградимо. Да не забравяме, почти всяка част от растението коноп може да се използва, намалявайки селскостопански отпадъци.

Защо конопеното масло е толкова полезно

Конопено масло
Снимка: Erin_Hinterland/pixabay.com

Тук описваме защо конопеното масло бързо набира популярност по целия свят и какви са различните ползи за здравето.

• Конопът е бързо растящ, вирее в различни почви и не изисква торове или пестициди. Въпреки че в момента не са едни от най-често консумираните семена, те са били част от диетите на хората в Китай и Индия в продължение на много векове. За разлика от канабиса (марихуаната) конопените семена не съдържат тетрахидроканабинол (THC), съединението, което причинява наркотичните ефекти на марихуаната;

• Малките и хрупкави семена имат мека маслена текстура и са богати на омега-3 и омега-6 мастни киселини, които също са полезни мазнини. Те също така съдържат протеини, фибри и различни витамини и минерали. Именно това оправдава скорошното преоткриване като суперхрана на тези семена с орехов вкус. Малка порция от само 30 г осигурява 1 грам фибри, девет грама протеин и е добър източник на желязо;

• Феновете на готвенето с масло от конопено семе посочват изобилното съдържание на омега-3 и омега-6 есенциални мастни киселини в семената, които допринасят за здравето на клетъчните мембрани и кожата, косата и ноктите; помагат за намаляване на възпалението и подобряване на здравето на сърцето, наред с много други ползи;

• Известно е, че конопеното масло е без холестерол, нерафинирано или непреработено, не съдържа вредни остатъци от разтворители и съдържа естествени антиоксиданти, които са полезни за организма.

Как да използвате конопено масло

Конопено масло към ястията

Можете да използвате масло от коноп, за да поръсите салатите си. Може да се използва в различни ястия с ориз и може да се използва за приготвяне на сосове, мариноване или пък разбиване на хумус заедно с много други продукти.

Уверете се обаче, че не използвате конопено масло за пържене на храна, защото не е подходящо за такава термична обработка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest