Докато готвенето със зехтин, кокосово масло и слънчогледово масло са стандартни практики в почти всяка кухня, маслото от конопено семе бързо набира популярност.
Конопеното масло се извлича от студено пресовани конопени семена. Има многостранни ползи за кожата и косата при локално приложение. Най-важното е, че конопеното масло е устойчив продукт, когато става въпрос за насърчаване на екологични практики за готвене. Растението отнема по-малко вода за производство, пространство на отглеждане на суровината и също така е биоразградимо. Да не забравяме, почти всяка част от растението коноп може да се използва, намалявайки селскостопански отпадъци.
Защо конопеното масло е толкова полезно
Тук описваме защо конопеното масло бързо набира популярност по целия свят и какви са различните ползи за здравето.
• Конопът е бързо растящ, вирее в различни почви и не изисква торове или пестициди. Въпреки че в момента не са едни от най-често консумираните семена, те са били част от диетите на хората в Китай и Индия в продължение на много векове. За разлика от канабиса (марихуаната) конопените семена не съдържат тетрахидроканабинол (THC), съединението, което причинява наркотичните ефекти на марихуаната;
• Малките и хрупкави семена имат мека маслена текстура и са богати на омега-3 и омега-6 мастни киселини, които също са полезни мазнини. Те също така съдържат протеини, фибри и различни витамини и минерали. Именно това оправдава скорошното преоткриване като суперхрана на тези семена с орехов вкус. Малка порция от само 30 г осигурява 1 грам фибри, девет грама протеин и е добър източник на желязо;
• Феновете на готвенето с масло от конопено семе посочват изобилното съдържание на омега-3 и омега-6 есенциални мастни киселини в семената, които допринасят за здравето на клетъчните мембрани и кожата, косата и ноктите; помагат за намаляване на възпалението и подобряване на здравето на сърцето, наред с много други ползи;
• Известно е, че конопеното масло е без холестерол, нерафинирано или непреработено, не съдържа вредни остатъци от разтворители и съдържа естествени антиоксиданти, които са полезни за организма.
Как да използвате конопено масло
Можете да използвате масло от коноп, за да поръсите салатите си. Може да се използва в различни ястия с ориз и може да се използва за приготвяне на сосове, мариноване или пък разбиване на хумус заедно с много други продукти.
Уверете се обаче, че не използвате конопено масло за пържене на храна, защото не е подходящо за такава термична обработка.
Коментари