Въглехидратите осигуряват повече от половината от общите калории за деня, снабдявайки организма с енергия и допринасяйки за здравето на сърцето, храносмилането и мозъка.
Ограничената консумация на въглехидрати и спазването на нисковъглехидратна диета може да улесни отслабването, но може да доведе и до множество неприятни странични ефекти.
Искате да знаете какво се случва, ако не приемате достатъчно въглехидрати?
В тази статия ще ви представим 5 признака, които показват, че трябва да добавите повече въглехидрати към храната си.
Липса на енергия
Подобно на автомобил, работещ на бензин, тялото се задвижва най-вече от постоянен поток от глюкоза, естествено съдържаща се във въглехидратите. Намаляването или изключването на въглехидратите от диетата може да намали снабдяването с глюкоза и да доведе до спад в енергийните нива на организма.
Раздразнителност
Изключването на въглехидратите от диетата може да ви накара да се почувствате раздразнителни и избухливи, най-вече когато за първи път намалите техния прием.
Главоболие
Тъй като мускулите, сърцето и мозъкът разчитат на глюкозата за енергия, премахването на въглехидратите от диетата принуждава тялото да използва мазнините за енергия. При започване на нисковъглехидратна диета и преминаване към кетогенно състояние, главоболието е често срещано оплакване.
Запек
Източниците на въглехидрати не само доставят глюкоза, но и фибри, които са полезни за храносмилането. Намаляването на приема на хранителни източници на въглехидрати под формата на растения може по естествен начин да намали фибрите и да увеличи риска от запек.
Хранителни дефицити
Спазването на дългосрочна диета с ниско съдържание на въглехидрати крие риск от хранителни дефицити. От витамин А, съдържащ се в сладките картофи, до витамините от група В в пълнозърнестите храни. Източниците на въглехидрати са богати на витамини и минерали, необходими за жизненоважни процеси в тялото.
Препоръчително е да се ограничи приемът на бял хляб, тестени изделия, сладкиши и бонбони. Винаги избирайте бавни въглехидрати, съдържащи фибри и други ценни хранителни вещества.
Част от тях са пълнозърнести и бобови растения, плодове и зеленчуци, както и мляко и млечни продукти.
Балансираната диета трябва да съдържа зеленчуци без нишесте, чист протеин и здравословни мазнини.
Коментари