1. Започвайте храненето със свежа салата;
2. Старайте се в основното Ви ястие зеленчуците да заемат поне половината чиния;
3. Най-добре е да консумирате зеленчуците сурови, но за спешни случаи може да си замразите и да имате винаги на разположение разнообразни зеленчуци. За целта зеленчуците се берат в разгара на сезона и се замразяват веднага, за да запазят повечето от хранителните си качества;
4. Добавяйте допълнително зеленчуци към яхниите, супите, сосовете и задушените ястия. Така няма да усетите повечето зеленчуци, които ще консумирате, а и ще разнообразявате менюто си;
5. Ако приготвяте месо на грил, добавете на грила малко гъби, нарязана тиквичка, аспержи или малки лукчета. Така хем ще си приготвите вкусна гарнитура към месото, хем няма за тази гарнитура да цапате допълнителни кухненски пособия;
6. Всяка седмица добавяйте в пазарската си чанта по един нов зеленчук - винаги можете да откриете нещо вкусно;
7. Между основните хранения поднасяйте за семейството си нарязани на тънки ивички пресни зеленчуци като морков, целина, различни цветове месести чушки;
8. Замествайте картофите с кореноплодни зеленчуци - моркови, пащърнак, сладки картофи, корен целина. Можете да ги приготвите на фурна, като ги изпечете в комбинация от няколко вида, заляти с малко вода и поръсени със зехтин и различни подправки. Може да ги комбинирате и в различни салати с добавка от млечен сос. Друг добър вариант за приготвяне е даги сварите и да си направите пюре, което по нищо няма да отстъпва на картофеното.
Коментари