Въглехидратите са една от „най-страшните“ съставки в нашия хранителен режим. Повечето диети в днешно време се основават на ниско съдържание на въглехидрати, ако не и тоталната им липса. А те се съдържат в почти всяка една група храни, които консумираме – плодове, зеленчуци, зърнени култури, млечни продукти и дори в някои богати на протеини храни като бобови и ядки.
Бавни и бързи въглехидрати
Бавноусвоимите въглехидрати се съдържат в плодовете, зеленчуците и пълнозърнестите храни. Те са богати на фибри и следователно отнемат повече време за смилане и покачват кръвната захар по-бавно. Също така те ни оставят сити за по-дълго време.
От друга страна, бързите въглехидрати, които се намират в рафинирания бял хляб и хлебните изделия с добавена захар, са лишени от фибри и други здравословни хранителни вещества. Както подсказва името им, предизвикват бързо покачване на кръвната захар и се чувстваме гладни, скоро след като сме яли.
Кои бавни въглехидрати можем да ядем
Зеленчуци
Всички зеленчуци, които не съдържат нишесте, са подходящи. Такива са спанак, къдраво зеле, домати, броколи, карфиол, краставица, лук и аспержи. Яжте по малко на всяко хранене, за да получите здравословно количество въглехидрати, които ще ви осигурят бавно, но стабилно снабдяване с енергия в продължение на часове след хранене.
Плодове
Повечето плодове имат нисък до умерен гликемичен индекс. Ако искате да ядете само най-бавноусвоимите въглехидрати, за да сведете до минимум вариациите в нивата на кръвната си захар, избягвайте тропическите плодове като папая, манго и ананас. Вместо това похапвайте пъпеши, череши, ябълки, сливи и круши.
Консумирайте цели или нарязани плодове, които са минимално обработени. Плодовите сокове, сушените плодове и консервираните плодове съдържат въглехидрати с бързо освобождаване.
Сладки картофи
Въпреки че обикновените картофи съдържат въглехидрати, които могат бързо да повишат нивата на кръвната ви захар, сладките картофи са добър техен заместител с бавно освобождаване. Сервирайте печени сладки картофи или пюре от сладки картофи, които да придружават вашите здравословни ястия.
Ядки и ядково масло
Ядките и маслото от ядки съдържат много малко въглехидрати и поради високото си съдържание на фибри, протеини и здравословни мазнини, тези въглехидрати се усвояват с много бавни темпове. Добавянето на няколко ореха към салата, хапването на шепа макадамия или яденето на бадемово масло върху резенчета плодове са добри варианти, за да се почувствате заситени и заредени с енергия до следващото си хранене. Избягвайте захаросаните и покрити с шоколад ядки и се придържайте към натурално масло от ядки, което не съдържа добавени подсладители.
Коментари