В миналото богатите хора използвали бадемите за лечение на различни болести заради силните им антиоксидантни свойства. Още тогава бадемът е заслужил определението кралски и така е известен и до днес. Названието кралска ядка е напълно заслужено заради фибрите, здравословните мазнини, фитохимикалите, витамините и минералите, които го превръщат в едно истинско хранително чудо.
Тази орехова култура, родом от Близкия изток, е най-старото и широко разпространено хранително изкушение, защото хората отдавна са открили огромните ползи на бадемите за здравето, красотата, хранителното разнообразие.
Още в Близкия изток било установено, че маслото, извлечено от семената, е много ценно. Почти половината от теглото на сухия бадем е масло, а получаването му е резултат от минимална термична обработка. Ето как се получава масло от бадем.
Получаване на бадемово масло и видове масла от бадемовата ядка
Трябва да се направи уточнението, че бадемите са плодовете на дървото с латинско название Ptunus dulcis и въпреки названието ядки, те всъщност са семе в центъра на плода на бадема.
Продуктът бадемово масло може да се получи от излющените изсушени бадемови ядки просто чрез пресоването им. То е в нерафиниран вид и пази хранителните си вещества.
Може да се получи и чрез нагряване и химическа обработка на нерафинираното масло. Рафинираното бадемово масло е по-устойчиво на топлина, но съдържа по-малко хранителни вещества.
Видовете бадемово масло са два - сладко и горчиво. Горчивото може да бъде токсично и се използва за медицински цели. Маслото от сладък бадем намира приложение в козметиката и кулинарията и е ценно заради хранителните вещества, които съдържа.
Състав и хранителна стойност на бадемовото масло
Четири са най-важните хранителни вещества в маслото на сладкия бадем - витамин А, витамин Е, омега-3 мастни киселини и цинк, всяко от тях със своите ползи за тялото.
Хранителна стойност на 1 с.л. масло от бадем:
- 119 калории;
- 13.5 грама мазнини;
- 1.1 грама наситени мазнини;
- 9.4 грама мононенаситени мазнини;
- 2.3 грама полиненаситени мазнини;
- 35.9 грама фитостероли;
- 26 процента от дневната доза витамин Е.
В съдържанието му правят впечатление селен, цинк, желязото, калций, въглехидратите, други минерали.
Ползите от бадемовото масло за здравето
1. Мононенаситените мазнини понижават холестерола и укрепват кръвоносните съдове и сърдечното здраве. То има отлични антиоксидантни свойства и е много добър избор за диабетици и сърдечно болни;
2. Предпазва клетките от свободните радикали, заради съдържанието на витамин Е;
3. Укрепва имунната система и засилва съпротивителните сили на организма;
4. Подобрява храносмилането и редуцира теглото;
5. Заради съдържащите се мононенаситени и полиненаситени мазнини маслото от бадем понижава кръвната захар при диабет
6. Засилва паметта и насърчава дейността на мозъка благодарение на фолиевата киселина и омега-3 мастните киселини;
7. Притежава качества на аналгетик и тушира болката, отпускайки мускулатурата.
Бадемовото масло в кулинарията
В кухнята бадемовото масло е здравословната алтернатива на други масла. Вкусът му е лек и нежен и може да се използва като допълнение в много ястия. Среща се в търговската мрежа като тъмно или бяло масло от бадем.
Тъмното масло е произведено от печени белени бадеми и има по-изразен и интензивен вкус. Тъмният вариант е с добри вкусови качества и е подходяща добавка към палачинки и сладкиши. Лекото е за печива и готвене.
Светлото масло е от бланширани обелени бадеми.
Бадемовото масло не съдържа лактоза, глутен, животински протеини, соя или други вредни съставки и затова може да бъде част от веганската диета или заместител на други масла.
Нерафинираното бадемово масло може да бъде вкусният дресинг за салатата, заедно с оцет и билки.
Може да се добави към паста, където да бъде здравословната мазнина. Този вид мазнина може да се използва в комбинация и с бадемово брашно.
Как да си направим у дома бадемово масло?
Нерафинираното бадемово масло е скъпо, но пък може лесно да се направи в домашни условия. Нужни са само мощен миксер или кухненски робот и бадеми.
Начин на приготвяне:
2 чаши бадеми се поставят в кухненския робот или блендера и се смилат в продължение на 10-12 минути. Получената смес има плътна кремообразна текстура и е силно маслена и затова се залепва по стените на съда. След отлепването се слага в дълбок съд, за да се овкуси по желание.
Това може да стане с 1 супена лъжица нектар от агаве или мед или ½ чаена лъжичка хималайска сол. Може изборът на овкусител да бъде и между канела, ванилия или да се добавят накълцани бадеми. Сместа се съхранява в плътно затворен буркан.
Ако овкусителят се добави, преди маслото да е готово, това ще го сгъсти и ще затрудни работата или блендера. Крайният резултат може да е нежелан.
Тези, които обичат по-изразения вкус на бадемовото масло, могат да сложат бадемите във фурна, загрята на 120 °C за около 10 минути. Така маслото ще има по-интензивен вкус, освен това ще стане готово по-бързо.
Няколко лесни и вкусни рецепти с бадемово масло
Бадемово мляко
С 2 супени лъжици готово бадемово масло може да се направи чаша мляко, ако маслото се разбие в чаша филтрирана вода.
Бадемов шейк
Ако към бадемовото мляко се добави банан, какао, кокос или друга предпочитана съставка само за 1-2 минути може да се приготви отличен шейк.
Вариации на сандвичи с бадемово масло
Филийки пълнозърнест хляб се намазват с бадемово масло и отгоре се поставя шайба грейпфрут.
Може да се направи вариация на бисквитите с фъстъчено масло, като бисквитките се намажат с бадемово масло и се постави подходящ плод или зеленчук по избор. Примерно бисквитка с бадемово масло и парче ябълка или целина.
Брауни с бадемово масло
Необходими продукти:
- Чаша 250 милилитра с бадемово масло
- Половин чаша кафява захар
- 3 супени лъжици кленов сироп
- 2 яйца
- 1/3 чаша какао
- Половин чаена лъжичка сода
- Четвърт чаша с натрошен шоколад
- Щипка сол
Продукти за топинг:
- 2 супени лъжици парчета шоколад
- Половин чаена лъжичка кокосово масло
- Хималайска сол на вкус
Приготвяне:
В дълбок съд се смесват бадемовото масло, захарта, кленовия сироп, яйцата и се разбъркват добре. Добавят се кокосовото масло, какаото, содата и солта. Следват шоколадовите парчета. Цялата смес се изсипва в тавичка, постлана с хартия за печене и се пече в загрята на 180 °C фурна около 20 минути. Готовото брауни се оставя да се охлади.
Топингът се прави чрез разтваряне на шоколадовите парченца на водна баня и добавяне на кокосовото масло. С тази заливка се полива браунито и се поръсва с хималайска сол на кристали.
Съхраняване на бадемовото масло
Запечатаното бадемово масло може да се съхранява на стайна температура месеци наред. Отвореното се държи в хладилник и може да се запази 3 до 6 месеца. Натуралното има по-кратък срок на годност.
Противопоказания за консумация на бадемово масло
Бадемите са дървесни ядки, а алергиите към тях са доста разпространени. При доказана алергия към друг вид дървесни ядки, трябва да се избягва консумация на масло от бадем.
При доказана алергия към фъстъчено масло също трябва да се внимава с бадемовото масло, нищо, че фъстъците са бобово растение, а не дървесна ядка. Около 30 процента от алергичните към фъстъци имат алергия и към бадеми.
Бадемовото масло трябва да се избягва и при проблеми с бъбреците, защото бадемът е богат на оксалати и може да се появят камъни в бъбреците при честа консумация на това масло.
Но тези от нас, които нямат проблеми с хапването на бадеми, може да си позволят от време на време хрупкави бадемови сладки или парче бадемов сладкиш.
Коментари