Бадемовата гъба носи интересно име и е вид ядлива гъба, която се среща в нашата страна. Латинското ѝ наименование е Hygrophorus agathosmus, причислява се към семейство Hygrophoraceae.
Гуглата на бадемовата гъба, когато е млада е изпъкнала с гърбица, а с напредване на развитието на гъбата става плоска, около 5-7 сантиметра в диаметър и е с гол ръб. Гладка, на цвят е охрено-сива до виолетово-сива, към ръба обикновено по-светла до белезникава със зърнеста слуз.
Пластинките са низбягащи, редки, широки, бели, прираснали към пънчето.
Пънчето е цилиндрично, плътно, здраво, влакнесто, белезникаво, под гуглата с люспи, подобни на зърна. На височина може да нарасне до около 10 сантиметра.
Месото на гъбата е бяло, с приятен вкус и миризма на горчиви бадеми, на което се дължи името ѝ.
Споровият прах е бял, а спорите са удължено елипсовидни, безцветни.
Бадемовата гъба обитава единствено иглолистните гори и може да бъде открита в тях през месеците от август до ноември.
Както споменахме по-горе, бадемовата гъба спада към семейството на ядливите гъби. Използва се най-често за приготвянето на супи, а заедно с други гъби е чудесна за консервиране в оцет.
Лесно се събира, защото обикновено расте на групи в големи количества. Удоволствие е да се познават гъбите и да се различават при разходка в гората, а в хранително отношение са много качествена храна.
Коментари