Gotvach.bg»Статии»Двор и Градина»Кои култури влизат в семейство Картофови

Кои култури влизат в семейство Картофови

Диана ИвановаДиана Иванова
Новак
2716723
Кои култури влизат в семейство Картофови

Картофови (лат. Solanaceae) са голямо и разнообразно семейство растения, което включва едногодишни и многогодишни, като те може да са тревисти, храсти, дървета, лози и лиани, а понякога и епифити.

Семейство Картофови се състои от около 98 рода и около 2700 вида, с голямо разнообразие от местообитания, морфология и екология, разпространено е по цял свят.

Името Картофови на български произлиза от най-добре познатото ни растение в семейството, а именно картофът. Латинското наименование Solanaceae най-вероятно идва от Solanum - кучешко грозде, което също е представител на семейството.

Много от представителите на Картофови са култивирани и се отглеждат за храна на човека. Това са добре познатите на хората от цял свят и много разпространени зеленчуци;

- картофите;

- доматите;

- патладжаните;

- чушките;

- пипера;

- ядливите форми на физалис.

Семейство Картофови

Те освен вкусни, са и много полезни за здравето на човека. Има и много други ядливи растения от семейството, които се отглеждат в различните части на света, но не са толкова известни.

Трябва да се знае, че макар някои растения от Картофови да се консумират като зеленчуци, сред семейството има и такива, които съдържат силни токсични алкалоиди, които са много отровни, както и има и такива с отровни и ядливи части.

Много от тях са и най-силно токсичните ни познати растения като татул, беладона, мандрагора, блян и др. Други представители пък принадлежат към лечебните растения, макар някои също да са отровни, но в по-малка степен.

Трети са добре познати декоративни растения и цветя като петуниите, шизантуса, цеструма и др.

Към семейството принадлежат и добре познатият ни тютюн, както и суперхраната годжи бери.

Соланинът в Картофови

Кои култури влизат в семейство Картофови

Най-често срещаният алкалоид в семейство Картофови е соланинът. Намира се в листата, плодовете и грудките на различни растения, включително на картофи и домати. Смята се, че производството му е адаптивна защитна стратегия срещу тревопасни животни.

Интоксикацията със соланин се характеризира със стомашно-чревни разстройства (диария, повръщане, коремна болка) и неврологични разстройства (халюцинации и главоболие). Средната летална доза е между 2 и 5 мг/кг телесно тегло. Симптомите се проявяват 8 до 12 часа след поглъщането.

Количеството на тези гликоалкалоиди в картофите, например, варира значително в зависимост от условията на околната среда по време на тяхното отглеждане, продължителността на съхранение и сорта, но по принцип е много по-малко от опасните дози.

Средната концентрация на гликоалкалоиди е 0.075 мг/г картофи, но в тези със зелено оцветяване е доста по-висока. Понякога соланинът е отговорен за отравяния при хора, които са яли плодове от видове като Черно кучешко грозде (Solanum nigrum) или Червено кучешко грозде (Solanum dulcamara) или зелени картофи.

Други алкалоиди, съдържащи се в растенията от семейство Картофови са:

- Тропани - отровните атропин, кокаин, скополамин, хиосциамин и др. - симптомите на предозиране могат да включват сухота в устата, разширени зеници, атаксия, задържане на урина, халюцинации, конвулсии, кома и смърт - някои се използват в медицината под строг контрол и дозировка;

- Никотин - в тютюна, патладжани, домати, картофи и чушки също съдържат никотин, но в минимални концентрации - естествен инсектицид, в ниски дози не е токсичен за хората, но високите дози са токсични;

- Капсаицин - в лютите чушки - не е токсичен за хората.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest